Annons
X
Annons
X

Swedbank i krisbrev: "Wolf var inte visselblåsaren"

Swedbanks tidigare vd Michael Wolf har slagit ifrån sig alla brottsanklagelser och påstått sig själv vara visselblåsaren. Men Swedbank slår tillbaka. I ett internt brev till anställda nu på förmiddagen, som SvD tagit del av, skriver banken att Wolf inte är visselblåsaren.

Turbulensen i Swedbank
[object Object]
Michael Wolf, Swedbanks sparkade vd. Foto: Anders Ahlgren

I fredags framkom att Swedbanks förre vd Michael Wolf blivit polisanmäld, efter att banken själv anmält misstänkta marknadsbrott till Finansinspektionen som skickat det vidare till Ekobrottsmyndigheten. Där har en åklagare inlett en förundersökning.

Själv slog den sparkade vd:n tillbaka i en intervju i Dagens Industri. Michael Wolf sa sig vara oförstående mot den anmälan som riktats mot honom.

– Om detta är anmälan det handlar om, så är det jag som är whistleblowern, sa han i intervjun.

Annons
X

Ärendet handlade i korthet om ändrade rutiner och att Wolfs affärer därför inte hade rapporterats på ett korrekt sätt i förhållande till de nya reglerna. Är det detta misstankarna handlar om, har Wolf rapporterat det till styrelseordföranden Anders Sundström och för två chefer på banken, enligt honom själv.

Men i ett internt brev till de anställda som gått ut nu på måndagsförmiddagen, med frågor och svar om Wolfs hastiga sorti, hävdar banken att det inte stämmer. Med andra ord kan det vara något annat som brottsanklagelserna handlar om.

– Visselblåsaren var inte Michael Wolf själv, skriver banken i meddelandet till de anställda som svar på frågan om det uttalandet stämmer.

På frågan om orsaken till att vd fick sparken står man fast vid den första versionen om att banken behöver nytt ledarskap.

I det interna mejlet gör Swedbank klart att Michael Wolf inte är visselblåsaren. Foto: Tomas Oneborg

– Anmälan till Finansinspektionen spelade ingen roll i beslutet, skriver banken i brevet till de anställda.

Nu på måndagsmorgonen hölls ett internt möte med Anders Sundström i Swedbanks lokaler i Sundbyberg. Där fick de anställda möjlighet att ställa frågor till bankens ordförande. Där kom också frågor upp om storföretagschefen Magnus Gagner-Geeber, som fick sparken i december. Sedan dess har inte ett ord hörts om orsaken.

Trots att Magnus Gagner-Geeber var en av nyckelpersonerna i de uppmärksammade fastighetsaffärerna, ska det inte ha varit orsaken. På måndagsmorgonen tog Sundström bladet från munnen och gav lite mer information vad det handlade om.

– Man kan inte ha en person i den positionen som inte har en ordnad och stabil ekonomi, ska Sundström ha sagt, enligt SvD Näringslivs källor.

På det styrelsemöte som hölls förra måndagen informerades styrelsen om polisanmälan av Wolf först efter att man tagit beslut om att avsätta honom, enligt Swedbanks kommunikationsavdelning.
Mötet bestod alltså av två delar. Under första delen fick styrelsen ingen information om brottsmisstankarna mot Wolf och det var under den första delen som beslutet togs om att sparka vd:n.

En fråga som ställs i det fråga-svar-brev som gått ut till de anställda är varför ordförande Anders Sundström kunde berätta för styrelsen om polisanmälan trots det så kallade yppandeförbudet.

– Före styrelsemötet hade kontakt tagits med berörda myndigheter, som beviljats tillstånd att informera styrelsen men ingen annan, skriver man i brevet.

Men de anställda får inte svar på den mer relevanta frågan, nämligen varför Sundström mörkade informationen för styrelsen innan beslutet om avsked fattades.

Man medger också att krisen i Swedbank kommer att påverka synen på banken.

– Detta kommer inte att påverka våra kunder och ingen kund har varit föremål för skada. Detta kommer dock naturligtvis att påverka synen på banken.

Anställda som SvD Näringsliv varit i kontakt med tycker inte att den information som kommit fram är tillfredsställande.

– Den är inte tillräcklig tycker vi. Den förklarar en del gällande Wolf, men det är så mycket fortsatta frågetecken kring Bronner och Geeber, säger en anställd på banken som inte vill uppge sitt namn.

Hen anser också att för varje frågestund som hålls, externt eller internt, uppstår bara flera frågetecken.

Annons

Michael Wolf, Swedbanks sparkade vd.

Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 2

I det interna mejlet gör Swedbank klart att Michael Wolf inte är visselblåsaren.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X