Annons
X
Annons
X

Swedbank polisanmäler Michael Wolf

Swedbank har polisanmält förra vd:n Michael Wolf för finansmarknadsbrott, avslöjar Dagens Industri. Nu granskas han av Ekobrottsmyndigheten.

Turbulensen i Swedbank
Michael Wolf.

Michael Wolf. Foto: Claudio Bresciani / TT

Det var i tisdags som Swedbanks styrelse meddelande att Michael Wolf får sparken med omedelbar verkan efter att ha styrt storbanken i sju år. Det drastiska beslutet förvånade många.

Men enligt Dagens Industri registrerades en anmälan mot Wolf förra fredagen hos Ekobrottsmyndigheten, EBM. Anmälan ska gälla ett misstänkt finansmarknadsbrott, såsom insiderbrott, otillbörlig marknadspåverkan, obehörigt röjande av insiderinformation eller utebliven rapportering av misstänkt marknadsmissbruk.

Gunilla Sandblom, tf chef för finansmarknadskammaren på EBM, bekräftar till SvD Näringsliv att myndigheten fick in två anmälningar om insiderbrott i fredags. Men hon kan inte säga vem eller vilka anmälningarna rör då ärendet är belagt med sekretess fram till att ett eventuellt åtal väcks.

Annons
X

Åklagaren Olof Kronlund vill inte kommentera ärendet eller ge några uppgifter om vilka de inblandade parterna är. Han bekräftar inte ens att han är ansvarig åklagare.

Enligt Swedbanks presschef Claes Warrén är uppgiften om att Michael Wolf nu har polisanmälts av banken bara ett rykte.

– Jag kan inte kommentera det. Det är bara ett rykte som går. Jag kan varken bekräfta eller dementera, säger han till SvD Näringsliv.

Men om Michael Wolf har polisanmälts borde inte du som presschef veta det då?

– Det kan man tycka men det är inte säkert. Jag vet inte åt något håll.

Lennart Anderberg, ägaransvarig för Swedbanks näst största ägare Sparbanksgruppen, säger till TT att ingen information lämnades om en polisanmälan vid mötet i onsdags. Inte heller ska några antydningar ha gjort om att en polisanmälan skulle kunna bli aktuell. Det bekräftas av Folksams ägaransvariga Carina Lundberg Markow.

Från Swedbanks största ägare, Folksam, är det locket på.

– Jag kommenterar inte rykten, säger Folksams vd Jens Henriksson till SvD Näringsliv.

Annons
Annons
X

Michael Wolf.

Foto: Claudio Bresciani / TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X