Annons

Swedbank får sänkt kreditbetyg

Mitt i börsraset har Swedbank fått sänkt kreditbetyg. Det är Standard & Poors som i fredags sänkte Swedbanks långsiktiga kreditbetyg från A+ till A.

Under strecket
Publicerad

Läget kunde inte vara sämre. Swedbanks ledning med vd Jan Lidén har under de senaste veckorna ägnat den största delen av sin tid åt att försäkra kunder, aktieägare och medierna om att allt är under kontroll. Då meddelar kreditvärderingsföretaget Standard & Poors att man sänker bankens kreditbetyg. Från A+ till A. Dessutom har S& P fortsatt negativa utsikter för Swedbank. Ytterligare sänkningar kan bli aktuella med andra ord.

Motiveringen för nedgraderingen är att den ekonomiska avmattningen i de baltiska länderna har varit brantare än förväntat. Det får negativa konsekvenserna för Swedbanks tillgångskvalitet och resultat, skriver S&P. Man varnar också för bankens höga upplåningskostnader. S&P framhåller samtidigt att kärnan i Swedbanks svenska verksamhet är lönsamhetsmässigt fortsatt stabil och att bankens utlåning i Sverige huvudsakligen är bostadslån med låg risk. Swedbank rasade 11 procent på börsen i går till 92 kronor.

Annons
Annons
Annons