Annons
X
Annons
X

Swedbank: Bolånekris kan komma till Sverige

Den globala finanskrisen och den förestående konjunktursvackan kan ge upphov till en svensk version av bolånekrisen, begränsad till vissa utsatta grupper, enligt Cecilia Hermansson, prognoschef på Swedbank.

Av TT

– Vi ser nu att bostadsrätterna faller tillbaka i pris. Och villorna har inte börjat ännu, men det finns mycket som talar för att även de faller tillbaka, säger hon.

I slutändan avgörs dock krisens omfattning av den svenska arbetsmarknaden, resonerar hon vidare.

Belåningsgraden på den svenska bostadsmarknaden ligger i dagsläget i snitt på 70 procent av bostadens värde. Men det finns samtidigt en del hushåll, särskilt med yngre, som har 100 procent i belåningsgrad. Det är enligt Hermansson i den senare gruppen som de stora riskerna finns.

Annons
X

– Om arbetsmarknaden viker rejält – det är inte vårt huvudscenario – blir det framtvingade försäljningar där unga hushåll med stora lån på villor i storstadsregioner måste hitta billigare bostad, säger hon.

Fast hon framhåller samtidigt att det troligen inte blir några stora problem på den svenska hus- och bolånemarknaden, så länge arbetsmarknaden inte viker alltför mycket.

– Då kommer inte särskilt många tvingas att sälja.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X