Annons
Kommentar

Sam Sundberg:SVT:s nya morgonsatsning – instängt och hårdstajlat

Karin Magnusson, André Pops, Carolina Neurath och Pelle Nilsson.
Karin Magnusson, André Pops, Carolina Neurath och Pelle Nilsson. Foto: Janne Danielsson/SVT

Kändisfixerat och de flesta gästerna i studion är andra journalister. Programledarna briljerar i SVT:s nya ”Morgonstudion”, men mångfalden i nyhetsrapporteringen har stora brister.

Under strecket
Publicerad

SVT:s omgjorda morgonprogram skulle bli rappare, mer framåtblickande och mer nyhetsinriktat. Det var planen när ledningen bestämde sig för att fräscha upp ”Gomorron Sverige” – för fyra år sedan. ”Gomorron Sverige” firade då 20 år, och hade närmare 700 000 tittare dagligen. Men man utkämpade en fruktlös kamp mot TV4:s ”Nyhetsmorgon”, och nu på måndagmorgonen var det därför dags för en än mer drastisk förändring i SVT:s morgonrutiner.

Premiären för ”Morgonstudion”, som ersätter trotjänaren, är både en triumf och ett misslyckande. Vurmar man för hårdstajlade nyheter i amerikansk stil kan man njuta av att programledarna Karin Magnusson och André Pops ser ut som att de precis flugit in från MTV Video Music Awards, och de är osannolikt proffsiga för ett premiärprogram i direktsändning: samspelta, rappa, seriösa och skämtsamma i en mix av så hög kaliber att den bär hela programmet.

Annons
Annons
Annons