Annons

Erik Thyselius:Kubahaveri i SVT

Kubas diktator Raul Castro.
Kubas diktator Raul Castro. Foto: JORGE BELTRAN/AFP

Att ett public servicebolag frivilligt gör sig till megafon för den kubanska regimen är ingenting annat än ett publicistisk haveri. SVT måste fråga sig varför man har så svårt att ge en korrekt bild av det Kuba som lider under Castroklanens ok, skriver Säkerhetsrådets medredaktör Erik Thyselius.

Under strecket
Publicerad

I gårdagens avsnitt av SVT-programmet ”Landgång” - där två programledare reser jorden runt för att uppleva olika länders matkultur - gavs en gravt missvisande bild av diktaturens Kuba. Nedan följer en genomgång av de grövsta exemplen:

– När programledarna ska köpa fisk på fiskmarknaden är den helt slut (så som ofta är fallet i socialistiska diktaturer). Detta skildras som något roligt och annorlunda. Dessutom verkar det inte spela någon roll: en av programledarna hittar i stället ett grönsaksstånd där grödorna odlas precis i närheten. ”Det är så närproducerat det bara kan bli. Det här är Kuba”, utbrister han exalterat. Hur kul det är för kubanerna att fisken är slut med jämna mellanrum får tittarna inte veta.

Annons
Annons
Annons