Annons
X
Annons
X

SVT ville ha en skriftlig motivering

I onsdags gav Socialdemokraterna beskedet att inte ställa upp söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda. Då krävde SVT en skriftlig motivering från partiet.

– Det har varit en diskussion hela tiden. SVT ville ha besked senaste i går och vi hoppas in i det sista på en ändring, säger Nina Wadensjö, kommunikationschef hos Socialdemokraterna.

S-ledaren Håkan Juholt hoppar av söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda.

– Anledningen att vi hoppar av är hur vi blir placerade i studion. Det blev en stor sak. Agendaredaktionen vill att vi ska stå fyra mot fyra och vi ser oss inte som att vi samarbetar med Sverigedemokraterna. Vi vill inte stå på samma sida som dem. Vi har föreslagit massor av olika förslag men det är deras programidé, säger Nina Wadensjö, kommunikationschef.

Det slutgiltiga beskedet att Håkan Juholt inte medverkar på söndag kom i samband med Aftonbladets publicering av S-ledarens felaktiga hyresersättning där Juholt har ansökt om full ersättning för en hyra som egentligen ska halveras.

Annons
X

Tror ni det i alllmänhetens ögon finns något samband med avhoppet från partiledardebatten och Juholts felaktiga hyresersättning?

– Eftersom så inte är fallet så tror jag inte det. Det hann gå åtskilliga timmar emellan. Vår partisekreterare Carin Jämtin anser att det är självklart att vi inte ställer upp i SVT:s debatt med det upplägget, säger Nina Wadensjö.

När Socialdemokraterna i onsdags berättade om sina planer att inte medverka krävde SVT en skriftlig motivering och gav en deadline till klockan 14 i går.

– 14.03 mailade jag SVT om att vårt slutgiltiga besked. Det är helt onaturligt att klumpa ihop oss med Sverigedemokraterna, säger Nina Wadensjö.

Eva Landahl, redaktionschef på SVT samhälle och riksnyheter, berättar om hur det gick till när Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tackade nej till partiledardebatten.

– Efter sommaren tackade alla partier ja till att medverka utan att ställa några villkor. Nu i onsdags fick vi beskedet att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet inte ville komma och i går fick vi ett definitivt nej från partierna, både via mejl och telefon.

– I samband med partiernas budgetar brukar Agenda bjuda in till partiledardebatt. För närvarande finns det ett budgetförslag från regeringen och fyra olika budgetar från oppositionspartierna. Den naturliga uppställningen i studion är att Alliansen står på den ena sidan och de partier som opponerar mot regeringens budgetförslag, står på den andra. Vi har förklarat för partierna att vi kommer att redogöra för tittarna varför partierna står som de står. Men Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har alltså tackat nej eftersom de inte vill stå på samma sida som Sverigedemokraterna.

– När vi jobbar med upplägget inför en partiledardebatt börjar vi alltid med innehållet först och det bestämmer sen formen. Och om vi skulle göra om formen så skulle vi tvingas ändra på innehållet.

SVT har beslutat att genomföra debatten, även utan Håkan Juholt och Lars Ohly.

– Vi kommer att tala om i början av debatten att två partier uteblir. Därefter så ställer vi ett antal frågor kring partiernas budgetförslag, minus de frågor som vi skulle ha ställt om alla varit på plats.

SVT förlänger sändningen med en diskussion om att partier uteblir från viktiga debatter.

– Vi tänker ha en diskussion om att några partier protesterar istället för att debattera och gör internationella utblickar om liknande fall, säger Eva Landahl.

Innebär en minimerad skara partiledare att de mindre partierna nu får mer utrymme i SVT:s debatt?

– Vi håller på att diskutera kring den frågan. Vi kommer ge partierna lika mycket tid som de skulle fått om alla varit med, säger Eva Landahl.

Tror du SVT:s tittare gör några politiska slutsatser av att ni placerar oppositionspartierna på ena sidan och regeringspartierna på den andra sidan?

– Varför skulle de göra det? Den gemensamma nämnaren för partierna på ena sidan är att de är i allians och utgör regeringen och för den andra att de är fyra olika opposionspartier. Det är den enda logiken vi har, säger Eva Landahl.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X