Annons
X
Annons
X

SVT: Vi lovar bjuda på serier i världsklass

KULTURDEBATT Tack, alla tittare, och tack, Kjell Häglund, för all positiv respons för tv-serien ”Molanders”. Men i år konkurrerar en fortsättning på serien med fler spännande och välskrivna historier som vi i stället har valt att satsa på, skriver SVT:s Mette Friberg.

Jag uppskattar att Kjell Häglund hyllar dramaserien ”Molanders” och vill att SVT ska satsa på en fortsättning. Därför känns det viktigt att förklara varför vi inte satsar på en sådan.

Under lång tid utvecklade SVT dramaserien ”Molanders” tillsammans med Ulf Kvensler. En serie som skulle spegla vardagsnära frågor hos en svensk familj. Den skulle på ett lättsamt sätt våga ta upp svåra ställningstaganden som många människor mitt i livet står inför. Familjen Molander brottas med problem som åtminstone vi som tillhör storstadens medelklass känner igen från våra egna liv. ”Molanders” ambition var att sikta på de stora känslorna, kärlek, passion svartsjuka, sorg, glädje, ilska och vemod. Allt kryddat med klassisk musik för att förstärka känslorna och skapa en intressant kontrast mot den moderna samtiden.

Vi lyckades med att skapa ett välspelat och välproducerat tv-drama. Och vi hade stora förhoppningar om att vi skulle få publikens kärlek med oss, direkt. Men riktigt så bra gick det inte. Serien fick ett ganska svalt mottagande, tvärtemot vad vi hade förväntat oss. Tittarreaktionerna uteblev och recensioner var få och tämligen ljumma. Av tittarnas reaktioner att döma tog det väldigt många avsnitt innan familjens problem drabbade den svenska tv-publiken.

Annons
X

Varje år står vi inför stora och avgörande beslut. SVT har utrymme att göra 3–4 längre dramaserier per år och har det stora privilegiet att flera spännande och välskrivna historier konkurrerar med varandra.

I år har vi stått inför beslutet att satsa på någon av dessa nya tv-serier eller göra tolv nya avsnitt av ”Molanders”. I den hårda konkurrensen har vi valt att satsa på andra viktiga historier.

Lika mycket som det är smärtsamt, så är det också en styrka för svenskt drama att kunna välja mellan många bra och kvalitativa berättelser.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Med i vårt utvecklingsarbete tar vi all den värdefulla erfarenhet som ”Molanders” har gett oss. Och vi lovar att fortsatt bjuda publiken på fler dramaserier i världsklass, även inom feelgood-genren. Vi vill tacka alla tittare som har hört av sig och tack Kjell Häglund för ditt engagemang.

  Mette Friberg

  kulturdebatt@svd.se

  Mette Friberg är programchef för Drama på SVT i Göteborg

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X