Annons

SVT: Uppdrag granskning utsatt för intrångsförsök

SVT:s vd Hanna Stjärne, som kommer att debattera frågor kring säkerhet och beredskap under konferensen Folk och försvar tisdagen den 14 januari.
SVT:s vd Hanna Stjärne, som kommer att debattera frågor kring säkerhet och beredskap under konferensen Folk och försvar tisdagen den 14 januari. Foto: Anders Wiklund/TT

Utländska aktörer försöker påverka SVT:s journalistik på ett flertal sätt. Därför stärker vi nu säkerhets- och beredskapsarbetet, bland annat genom ett särskilt cybersäkerhetsteam. Det skriver Hanna Stjärne, vd för SVT.

Under strecket
Publicerad

Säkerhetshoten mot medier eskalerar och tar sig ständigt nya uttryck. Det är en oroväckande utveckling där allt fler aktörer, även utanför Sveriges gränser, arbetar systematiskt för att inskränka yttrandefriheten och vårt öppna samhälle. Under de senaste åren har vi haft flera incidenter – riktade mot till exempel ”Uppdrag granskning” och satirprogrammet ”Svenska nyheter” – där aktörer från Kina och andra länder försökt påverka SVT:s journalistik. Därför stärker vi ytterligare vårt säkerhetsarbete.

Traditionellt har många mediebolag inte talat högt om säkerhetshot eller försök till påverkan i form av till exempel överbelastningsattacker. Exponering av hoten kan leda till en eskalering och visa på sårbarheter. Men samtidigt kan tystnaden leda till att ett brännande problem – en utmaning för hela samhället – inte kommer upp till ytan och inte heller kan adresseras utanför det egna bolaget.

Annons
Annons
Annons