X
Annons
X

SVT storsatsar på dramatik

Nu har SVT:s produktion av dramaserier vind i seglen igen. I höst arbetar SVT Drama med hela tolv svenska tv-serier som får premiär inom två år. Förklaringen är dels samarbeten med andra länder, dels att man har bytt strategi. Dessutom har budgeten fått lov att växa igen, bland annat tack vare öronmärkta kulturpengar från regeringen.

Med nästan 30 miljoner kronor extra till kulturprogram har SVT:s nye programbeställare Peter "Piodor" Gustafsson fått en rivstart. Det var för snart ett år sedan som han lämnade jobbet som filmkonsulent på Svenska filminstitutet för att istället bli ansvarig för vad som ska produceras till SVT Kultur och SVT Drama.

Lite tur har nog Peter Gustafsson. Han kom i januari till en nyslimmad arbetsplats och fick ett rejält budgetpåslag. På så vis förlängdes kulturprogrammet Babel från 30 till 60 minuter i vintras. Samtidigt kunde SVT:s sändningar av föreställningar från teatrar, operor och konsertsalar flerfaldigas genom att Månadens föreställning blev Veckans föreställning varje lördag.

Petrer Eggers och Joel Spira har huvudrollerna i SVT:snya storsatsning Anno 1790. Scenen i en dåtida kaffestuga har så svagt ljus att ny teknik - den nya Arri Alexa-kameran - kommer till sin rätt.

Foto: DAN HANSSON Bild 1 av 3

Serien ”Våra vänners liv”. Serie i tio delar, startar nästa måndag. Fyra vänner som startar om sina liv. I rollerna bla Gustaf Hammarsten, Shanti Roney, Erik Johansson och Jacob Ericksson.

Foto: PETER CEDERLING Bild 2 av 3

Med nästan 30 miljoner kronor extra till kulturprogram har SVT:s nye programbeställare Peter ”Piodor” Gustafsson fått en rivstart.

Foto: CARL-JOHAN SÖDER Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X