Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: SVT lät Reinfeldt välja bort känsliga ämnen

Det kommer att storma mer om SVT:s terapisatsning, när statsminister Fredrik Reinfeldt nu har passerat terapeuten utan att behöva tala om något som han inte själv ville tala om.

Efter vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt, var det så dags för psykoterapeuten Poul Perris att sätta sig mitt emot Fredrik Reinfeldt. Det handlar om ett möte med en politiker i en helt annan viktklass. Fredrik Reinfeldt har, efter att ha återupplivat Moderaterna och enat borgerligheten, varit statsminister längre än någon annan borgerlig politiker efter den allmänna rösträttens genomförande.

Reinfeldts politiska gärning har påverkat alla svenskar, för de flesta räcker det att titta i plånboken.

Den första utfrågningen, av Jonas Sjöstedt, väckte blandade känslor: vissa jublade över en nyskapande form för lågmälda politikersamtal, medan andra efterlyste kritiska frågor.

Annons
X

Säkert varierar reaktionerna med politisk färg. Alltså, inte ska Sjöstedt/Reinfeldt/Åkesson få sitta och breda ut sig om sina inre liv, när de i stället borde naglas ihop med sina onda politiska planer.

Räcker att läsa vilken bok om Reinfeldt som helst för att hitta intressantare uppgifter om hans barndom.
SvD:s Göran Eriksson

Men det handlar också om förtroendet för politiker, och för journalistik. ”Det var vacker tass hela vägen” skrev DN:s tv-krönikör Johan Croneman efter programmet med Sjöstedt, och fortsatte: ”Längre bort från journalistiken är det svårt att ta sig”.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Och det stämmer i alla fall i ett avseende. Enligt producenten Ann Victorin krävde partiledarna inte att få slippa särskilt känsliga samtalsämnen. ”Nej, men vi lät dem själva avgöra, vilken väg de ville gå”, berättar hon.

  Partiledarna har alltså inte behövt tala om något som de inte vill tala om.

  Och därför räcker det att läsa vilken bok om Reinfeldt som helst för att hitta intressantare uppgifter om hans barndom: villan som delades upp mellan bröderna i olikfärgade städzoner, de psykologiska testen som mamman provade på barnen.

  I tv-terapin säger Reinfeldt ingenting som han inte har sagt förut. Han är alltså kvar i sin ”trygghetszon”, tvärtemot programmakarnas avsikt.

  Intressantast är
  det ideologiska eftersnacket där statsvetaren Katarina Barrling, utifrån den pragmatism och försiktighet som Reinfeldt uttrycker, beskriver honom som ”konservatismens idealtyp”. Det skulle han aldrig säga själv.

  ”Intressantast är eftersnacket” svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X