Annons
X
Annons
X

SVT bygger reservat för att runda problem

Anslaget till SVT:s Halal-tv indikerar med önskvärd tydlighet vad som gäller: ”Det är vi som ska göra det här programmet: en jurist, en mammaledig tandsköterska och en läkarstudent. Det är vår tur nu. Det här är vårt program om Sverige.”

De tre programledarna, som alla bär muslimsk sjal, tar sig an tv-huset i Stockholm. Med stolta steg skrider de fram i betongkorridorerna. Bilderna varvas med tuff låttext: ”baby put your foot down, draw the line…” och sammanfattande punchlines:

”Halal, det är det som är rätt. Haram är det som är fel. Vi ska göra tv, och det måste bli halal.”

Annons
X

När SVT:s nya satsning premiärsändes i går kväll var temat klass och klasskillnader. Men diskussionen som föregått premiären på bloggar, debattsidor och nyhetsplats har främst handlat om programledaren Cherin Awads tidigare uttalanden om stening som straff vid otrohet. Dessutom har det sedvanliga kitet med åsikter som alltid följer islamrelaterade frågor – dess påstådda icke-kompabilitet med ”västliga värderingar”, huruvida programledarna är representativa för muslimer i Sverige och förakt mot kulturrelativism – vädrats och fått mothugg.

Om vi för ett ögonblick släpper bloggstormar och debattromber, så undrar jag vad SVT vill med programmet. Som jag tolkar dess ansvarige utgivare Joakim Sandberg utifrån debattinlägg här i SvD (Brännpunkt 31 oktober), ska muslimska tjejer med sjal komma fram och ge sin syn på sakers tillstånd.

Programledarna själva vill ta chansen att prata om annat än ämnen de menar att de som muslimer oftast tillfrågas om, som hedersmord och könsstympning (SvD Kultur 31 oktober). Kanske vill SVT på köpet ge tittare med fördomar om muslimer en ny bild av människan bakom sjalen? Och det låter väl liksom hedervärt, för säg den svenska redaktion som inte tampas med insikten om att man inte lyckas leva upp till det journalistiska idealet att ”spegla samhället” och ”låta alla komma till tals”.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men i ivern att åtgärda journalistkårens problem att dels i sin egen sammansättning fixa ”speglandet”, dels bli bättre på att i sina produkter göra detsamma, kör SVT på reservat-lösningen.

  För samhällsprogram med en yngre målgrupp lyser med sin frånvaro i SVT:s tablå. Och när det nu dyker upp något åt det hållet, hade en annan mix av programledare från en större bredd av åsiktsgemenskaper kanske känts lite mer 2008.

  Halal-tv:s programledare säger att de vill komma till tals i andra frågor än de ämnen de ständigt förväntas svara på. I så fall hade det varit mer positivt överraskande att få se dem, i egenskap av sig själva, iförda okommenterad muslimsk sjal, kommentera juridiska frågor i Rapport, föräldraledighet i Debatt eller prata hälsa i Fråga doktorn.

  Var och en i sitt relevanta sammanhang och i enlighet med sin individuella kompetens.

  I premiäravsnittet flashar en kort sekvens förbi där en av Halal-tv:s programledare presenterar vädret. Det visar sig vara ett skämt. Eller kanske en blinkning om vart hon hoppas på att få se en sjal­bärande tjej i framtiden. Men där vi inte i dag.

  Tills vidare får vi hålla tillgodo med Halal-tv. En alldeles egen muslim-slot i rutan, en kompensation för segregationen. En lite valhänt produkt av ängslan som känns så där nyskapande.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X