Svinfabrikerna matar Sverige

Sveriges största slakteri ligger numera i Polen. Importen därifrån har ökat från 3 till 1150 ton sedan 2002. I boken ”Döden i grytan” skildras hur de gigantiska svinfabrikerna i landet etablerats - och hur svårt det är för konsumenterna att ta reda på var grisköttet kommer ifrån.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
För konsumenten är det svårt att veta var köttet kommer ifrån. Märkningen “PL32634001WE” visar att baconet med “svenskt kött” är packat i Polen. Ursprungsmärkning är ej ett krav – och även om det anges var köttråvaran kommer ifrån säger det lite om var grisen fötts upp.

För konsumenten är det svårt att veta var köttet kommer ifrån. Märkningen “PL32634001WE” visar att baconet med “svenskt kött” är packat i Polen. Ursprungsmärkning är ej ett krav – och även om det anges var köttråvaran kommer ifrån säger det lite om var grisen fötts upp.

Foto: SIMON PAULIN
Annons

Följande text är ett utdrag ur boken:

”För att kringgå kostnaderna som de danska hygien- och miljökraven medför etablerade sig en grupp bestående av sextio uppfödare redan 1994 i Polen, där lönerna då bara var en tiondel av de danska. Deras bolag Polen Invest fick ekonomiskt stöd av regeringen i Köpenhamn och byggde upp ett produktionsbolag som döptes till Poldanor. Det skulle bli en spjutspets i den danska köttbranschens expansion österut.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons