Annons

Håkan Lindgren:Svindlande analys av ett imperium på fall

Isaac Asimov (1922–1992). Hans ”Stiftelsetrilogi” räknas till de viktigaste verken i science fiction-genren. 
Isaac Asimov (1922–1992). Hans ”Stiftelsetrilogi” räknas till de viktigaste verken i science fiction-genren.  Foto: Everett Collection / TT

Statiska tillstånd är en illusion – flöde och förändring det naturliga. I sina bästa ögonblick får science fiction-författaren Isaac Asimov oss att förstå något om historiska processer. De underförstådda tanketrådarna i hans ”Stiftelsetrilogi” från 1950-talet tangerar vår tids farhågor och förväntningar. 

Under strecket
Publicerad

Om det bådar gott för oss vet jag inte, men jag tror att Hari Seldon håller på att bli aktuell igen.

Mellan en bok och den omgivande samtiden kan det uppstå mer eller mindre produktiva spänningsförhåll­anden. Intrig och ordval kan åldras och förskjutas till den löjliga änden av skalan – eller så kan förhållandet bli alldeles stumt. Ännu för tio år sedan omgavs Isaac Asimovs ”Stiftelsetrilogi” av den sortens stumhet, men när jag plockar upp den idag tycks det som om ett nytt slags resonans har uppstått mellan boken och vår tids för­väntningar och farhågor. Sam J Lundwalls översättning från 1970–71 kommer i nyutgåva i ett läge när vi undrar om det är för sent att undvika sämsta möjliga framtid (Natur & Kultur).

Annons
Annons
Annons