Annons

Sviktande ekonomi huvudvärk för Kinas elit

Kinas premiärminister Li Keqiang talar vid den årliga folkkongressen.
Kinas premiärminister Li Keqiang talar vid den årliga folkkongressen. Foto: Andy Wong/AP/TT

I ett delvis nedstängt Peking samlas just nu såväl kändisar som politiker för landets årliga folkkongress. Tillställningen, som inleddes tidigare i veckan, äger rum vid en tidpunkt då ekonomin sviktar och bilden av Kina är mer komplex än någonsin.

Under strecket
Julius Bengtsson / TT
Publicerad

Det är en minst sagt celeber samling människor som möts i Kinas huvudstad Peking just nu. Säkerhetspådraget är stort när landets högsta politiker, sportstjärnor, näringslivshöjdare och skådespelare möts för den årliga folkkongressen. Den är förvisso underordnad besluten i kommunistpartiets högsta ledning, men kongressen beskrivs ändå som landets högsta beslutande organ.

Mötet, som egentligen är två, utgör ett sorts bokslut för det föregående året men är också ett tillfälle att blicka framåt. När premiärministern Li Keqiang i tisdags höll sitt nästan två timmar långa öppningstal var det med en udd av självkritik. Budskapet var att befolkningen förväntar sig mer av landets politiker när det gäller allt från utbildning till äldrevård. Näringslivet underpresterar och den kinesiska innovationsförmågan beskrevs som svag.

Annons
Annons
Annons