”Svik inte ert löfte om stopp för vapenexport”

Medan människorättsaktivister fortsätter kampen mot beväpnade förtryckare fortsätter Sverige vapenexporten. Det är dags för våra politiker att välja sida. Svik inte löftet om att stoppa vapenexport till diktaturer, skriver representanter för flera organisationer.

Under strecket
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) träffade den 23 oktober handels- och inve­steringsminister Majid bin Abdullah Al Qasabi i Saudiarabien. I bakgrunden syns Marcus Wallenberg.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons

Statsminister Stefan Löfven besökte ny­ligen Saudiarabien tillsammans med bland andra Marcus Wallenberg, ord­förande i Saab som tillverkar och säljer krigsmateriel. Sedan dess har närings- och innovationsminister Mikael Damberg åkt till Filipinerna med Saab. Samtidigt utformar regeringen ett nytt lagförslag för svensk vapenexport, efter att frågan utretts i flera år. Men myndigheten som ska tillämpa reglerna ifrågasätter om riksdagsutredningens förslag om mänskliga rättigheter skulle innebära förändring i praktiken.

Trots att mänskliga rättigheter ska vara ett ”centralt villkor” enligt nuvarande regelverk har kryphål och praxis lett till att Sverige de senaste fem åren exporterat vapen och annan krigsmateriel till 28 länder där människors rättigheter kränks systematiskt. I det nya regelverket behövs ett strikt demokratikriterium.

Annons
Annons
Annons