Annons
X
Annons
X

Svidande kritik mot Romsons klimatbesked: ”Snömos”

Det råder stor förvirring kring regeringens hållning om EU:s viktiga klimatpolitiska mål 2030. Miljö- och klimatminister Åsa Romson kan inte komma med ett tydligt besked. Hon får nu svidande kritik både från höger och vänster.

Miljöpartiets Åsa Romson.
Miljöpartiets Åsa Romson. Foto: JESSICA GOW/TT

**Om drygt en **vecka, den 23-24 oktober, ska Europeiska rådet besluta om EU:s klimatpolitiska mål för år 2030. Och det har svajat ordentligt om Sveriges position inför mötet.

EU-kommissionen gjorde redan i våras klart om mål i tre huvudområden: 40 procents växthusgasminskningar, 27 procent förnybar energi samt att EU:s ambitioner om energieffektivisering skulle ”ses över”. Det är mål som S och MP i valrörelsen tyckt varit alltför låga.

Just de klimatpolitiska målen har varit en av Miljöpartites stora käpphästar. Nu har man chansen att sätta avtryck i EU med skarpa siffermål i regeringsställning.

Annons
X

Men i onsdags kväll kunde SvD.se rapportera att S-MP-regeringen avstår från att precisera klimatmål i EU. SvD hade tagit del av förslaget till den svenska positionen - där fanns det inte ett enda siffermål. I stället stod att Sverige ”avser att återkomma med preciseringar”.

Strax före klockan 08:00 på torsdagsmorgonen ringer miljöminister Åsa Romson själv upp SvD:s reporter. Och i ett bandat samtal berättar miljöministern tydligt hur regeringens nya position inför förhandlingarna ser ut: Klimatmål på 50 procents utsläppsminskningar till 2030, 40 procents andel förnybar energi och 30 procent energieffektivisering. Sedan försvinner hon in på miljö- och jordbruksutskottets möte där allt skulle spikas. SvD:s reporter skriver en artikel som publiceras direkt - med rubriken ”S-MP-regeringens nya klimatmål”. Romson utlovar ett konkret papper på detta till klockan 13.

Men inget händer.

Först vid 15-tiden publicerar Åsa Romson ett ”uttalande” på regeringens hemsida. Det kan läsas här. Siffermålen som tydligt utgjorde Sveriges officiella position på morgonen var nu utbytta mot luddigare meningar med många ord. Om klimatmålet heter det bland annat att ”regeringen vill se en utveckling... där EU... ska kunna göra utfästelser i linje med ansvar och förmåga som omfattar... 50 procents utsläppsreduktioner” När det gäller energieffektivisering står det att ”Sverige hade välkomnat ett högre mål om förnybar energi i trakterna kring 40 procent”. Och inte ett ord om vad Sveriges position egentligen är. Däremot står att ”eftersom det är sent i processen är det svårt att rubba de förslag som ligger för beslut.”

För mig är det här oförklarligt. Jag är förvånad och ledsen över att det efter en månad inte går att komma med något bättre än det här tugget.
Lena Ek

Något som alltså kan tolkas som att Sverige viker sig för Kommissionens mindre ambitiösa förslag - som både S och MP egentligen är emot.

SvD ringer Åsa Romsons pressekreterare Clara Lindgren vid klockan 18 på torsdagsaftonen.

Är Sveriges position de konkreta siffrorna som publicerades i SvD - eller inte?

– Jag förstår att du undrar det. Det kanske inte var så tydligt, men det vill jag inte bli citerad på. Jag får be att återkomma, säger Clara Lindgren.

Lindgren skickar sedan ett sms med innebörden att miljöministern inte vill utveckla detta ytterligare med SvD:s reporter. ”Eventuella förtydliganden kan komma i samband med EU-nämndens sammanträde imorgon (läs fredag)”.

Lena Ek är klimatpolitisk talesperson för Centerpartiet. Hon var med på mötet i miljö- och jordbruksutskottet:

Vad är egentligen Sveriges position?

– Omöjligt att säga. För mig är det här oförklarligt. Jag är förvånad och ledsen över att det efter en månad inte går att komma med något bättre än det här tugget.

Jens Holm är Vänsterpartiets klimatpolitiske talesperson. Även han var med på det stormiga mötet i miljö- och jordbruksutskottet.

Vad tycker du om det här?

– Det är ett oskick. I det underlag vi fick till mötet fanns inte en enda siffra. Under mötet fick vi siffror muntligen, det är ett steg i rätt riktning och bra att regeringen ville ha ambitiösare mål än vad EU-kommissionen har föreslagit. Allt lät bra så länge Åsa Romson talade om det muntligt.

När sedan Jens Holm läst Åsa Romsons skriftliga uttalande reagerar han kraftigt på det.

– Så gör man inte. Jag tolkar det som att Sverige kommer att åka ner till Bryssel och acceptera kommissionens mål. Det tycker jag är väldigt olyckligt.

Nästa steg för den infekterade klimatmålsfrågan är ett möte i EU-nämnden på fredagsmorgonen klockan 09:00.

Vad händer på EU-nämnden på fredag förmiddag?

– Vi i vänstern kommer att tvingas rösta emot regeringens förslag eftersom det innebär att man accepterar kommissionens lägre ambitionsnivåer, de borgerliga partierna röstar emot och vad jag förstår har SD ett eget förslag. Men om SD röstar med de borgerliga fälls förslaget.

Vad handlar det här om, är S och MP oense?

– Uppenbarligen är S och MP oense. Så är det ju. Det är det enkla svaret. Sedan kan jag se mellan raderna att det är tjänstemän från S och MP som skrivit en text där de försöker tillgodose båda sidorna. Det där är bara snömos, det kan betyda vad som helst.

Frågan kommer att vandra vidare efter EU-nämndens möte. På onsdag klockan 14 är det överläggning med Stefan Löfven. Och det är stats- och regeringscheferna som fattar de slutgiltiga besluten om klimatmålen på torsdag och fredag nästa vecka.

– Jag hoppas att vi kan fixa till det här fram till dess. Men då får regeringen minsann komma och prata direkt med oss i Vänsterpartiet. Det här köper jag inte i alla fall, säger Jens Holm.

Annons
Annons
X

Miljöpartiets Åsa Romson.

Foto: JESSICA GOW/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X