Annons
X
Annons
X
Scen
Recension

Volt 2010 Svettigt på elektronisk musikfestival

Elektronmusikfestivalen Volt bjuder både spelglädje och musikhistoria - men skulle kunna vara mera vågad.

Axel Willner i The Field (stora bilden), holländska 2562 (övre lilla bilden) och Aki Onda från Japan var några av akterna i det välfyllda programmet.

Axel Willner i The Field (stora bilden), holländska 2562 (övre lilla bilden) och Aki Onda från Japan var några av akterna i det välfyllda programmet. Foto: MIKAEL LINDKVIST

Volt 2010

Genre
Konsert

Uppsala Kongress och Konsert. Festival.

För andra året i rad placerades den elektroniska musiken i centrum när Volt-festivalen genomfördes i Uppsala i lördags. Över 30 musikaliska akter på tre scener med världsartister som Le Petit Orb och AGF samt mer okända som spännande svenska duon Liminals och japanska Aki Onda.

Med få undantag handlar Volt om dansmusik, vilket blir allt tydligare ju längre kvällen går över i natt. Den holländska dj:n Shinedoes funkiga techno, kinesiska B6:s tryckande beats, DJ Coolofs (dj-projekt av Olof Dreijer i The Knife) rytmer, allt handlar i grund och botten om kropp, svett och dans.

Så även Le Petit Orb, som är den mindre versionen av legendariska The Orb, som skickligt levererar sin kompott av techno och dub. Den uppenbara spelglädjen hos Alex Paterson och Thomas Fehlmann väger dock inte upp frånvaron av nytänkande och överraskningar. Inget som dock verkar störa den dansande publiken i någon större utsträckning.

Annons
X

Den svenska duon Kondens med Andreas Tilliander och Stefan Thor visar att duben går att använda på betydligt mer intressanta sätt – samtidigt som musiken går att dansa till. Deras tunga ekoprydda beats tränger effektivt in i kroppen. Soundet är torrt och musiken ett av de mer kliniska inslagen under kvällen. Just det minimalistiskt avskalade och sylvasst kyliga är något jag annars kan sakna under festivalen.

För det är när den kroppsliga musiken antingen skalas av eller får tillskott som det blir intressant. Som stundtals i svenska The Field där Axel Willners laptop/elektronik har fått sällskap av trummor, bas och gitarr. Instrumenten utökar soundet och ger stundtals musiken indiepop-prägel om än i technoskrud.

Även hos duon Liminals finns ett inslag av indiepop. Oerhört tydliga elektroniska rytmer möts upp av Anna-Karin Brus röst, och det är fascinerande att höra hur de mycket skarpa konturerna trots allt framstår som ganska mjuka.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Aki Ondas kassettminnen är något helt annat. Inspelningar av röster och bakgrundsljud sätts ihop spelas upp som en minneskarta som han lyckligtvis gör universell snarare än dagboksmässig innan musiken går över i en dov, diffus och härligt utdragen drone.

  I sin vilja att tillhöra framtiden har den elektroniska musiken ofta kastat sig in i framtiden och framstått som historielös. Det är den inte. Och det är kul att flera akter gör denna historia tydlig, exempelvis gör eminente Daniel Skoglund en abstrakt remix av Åke Hodells Djurgårdsfärjan över Styx där Karons kråkor gör sig påminda.

  Tyska Antye Greie – AGF – berättar hur hon slet hårt under fem dagar för att få fram ett (!) ljud när hon arbetade med den stora franska minimalisten Eliane Radigue, ett underliggande ljud Greie/AGF använder i en för henne ganska assymetrisk komposition. Och den franska duon Roll the Dice gör en galet intensiv musik som hämtad från det tyska 70-talet med analoga syntar.

  Om än festivalen skulle kunna vara lite mer vågad är det spännande att se hur Volt på mycket kort tid gjort sig betydelsebärande för den svenska elektroniska musiken, som skyltfönster för den nationella och internationella scenen, men också som inspirationskälla för kommande storheter. Att det dessutom är en riktigt bra fest i en fantastisk byggnad är en bonus.

  Annons
  Annons
  X

  Axel Willner i The Field (stora bilden), holländska 2562 (övre lilla bilden) och Aki Onda från Japan var några av akterna i det välfyllda programmet.

  Foto: MIKAEL LINDKVIST Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X