Annons

NässSvettig intensitet när hiphop möter folkdans

Cie Massala i ”Näss”.
Cie Massala i ”Näss”. Foto: Charlotte Audureau

Socialt patos, drivande rytmer och en lyckad stilmix av urban hiphop och marockanska folkdanser kännetecknar ”Näss” med franska gruppen Cie Massala.

Under strecket
Publicerad

Cie Massala i ”Näss”.

Foto: Charlotte Audureau

Dans har en fantastisk förmåga att både rota människan i en specifik kultur och samtidigt röra sig över gränser. Man kan rentav säga att dans är migration; liksom musiken förflyttar den sig, och snappar på vägen upp influenser. Tradition blir samtida – och det samtida bär spår av tradition. Därför är också begrepp som folkdans och folkmusik lurigt när det används av politiker som säger sig vilja värna det genuint ”nationella”. Minns att general Franco lyfte fram flamencon som äkt-spansk, denna romska konstform född ut migration och utanförskap.

Trettonåriga franska gruppen Cie Massala, kanske döpt efter den indiska kryddblandningen, är ett fint exempel på en lyckad kulturmixning. Hiphop – i sig en eklektisk kulturform – blandas här med marockanska folkdanser och samtida uttryck till en urban men också kraftfullt jordad stilmix, snyggt komponerad och dansad med svettframkallande intensitet av sju män med olika bakgrund.

Annons
Annons
Annons