Annons

”Din livsstil styr hur din hjärna fungerar”

Ett suveränt skydd mot stress, depressioner och minnesproblem – det är fysisk aktivitet.
– Det är dags att vi pratar mer om hur livsstilen påverkar hjärnan. Det är inte bara din hjärna som styr dig – det är i hög grad du som styr hur din hjärna fungerar, menar psykiatern Anders Hansen.

Publicerad
Friidrottaren Hanna Hermansson på en löptur.
Friidrottaren Hanna Hermansson på en löptur. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Intellektuella övningar i all ära, men den som vill få ut det mesta av sin hjärnas funktion ska röra på sig och allra helst svettas rejält tre gånger i veckan. Effekterna är så påtagliga att delar av hjärnan faktiskt kan växa sig större. Detta visade en av de många vetenskapliga studier som fick psykiatern Anders Hansen att skriva boken ”Hjärnstark”.

Friidrottaren Hanna Hermansson på en löptur.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 3

”Fysisk aktivitet kopplar ihop hjärnans delar och får hela organet att fungera bättre. Tänk dig en tablett som fick din eller ditt barns hjärna att växa till, en chans att bli bättre i plugget. Vem skulle inte betala för det?”, säger psykiatern Anders Hansen som skrivit boken ”Hjärnstark”.

Foto: Carl Bredberg Bild 2 av 3

”Löser du sudoku eller korsord blir du bra på just det, men inte något annat. Få andra aktiviteter har så goda spridningseffekt som fysisk aktivitet”, menar Anders Hansen.

Foto: Carl Bredberg Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons