Annons
X
Annons
X

Martin-Löf kritisk till sina efterträdare

Efter att Sverker Martin-Löf tvingades bort från sina poster i SCA och Industrivärden har det gått utför med en stor del av svensk industri. Det menar han nu i en intervju med Sveriges Radio.

Granskningen av SCA
Sverker Martin-Löf var styrelseordförande för SCA fram till bolagets årsstämma våren 2015.
Sverker Martin-Löf var styrelseordförande för SCA fram till bolagets årsstämma våren 2015. Foto: Pontus Lundahl/TT

SvD Näringslivs avslöjande av SCA-skandalen tvingade bort Sverker Martin-Löf från alla sina poster inom Industrivärden-sfären. I en intervju med Ekonomiekot menar han nu att de företag som han tidigare hade inflytande över fått en ny inrikting, med en investeringsfilosofi som jagar kortsiktiga vinster.

Vill de bara ägna sig åt kapitalförvaltning, som institutioner gör, så tar man ju inte ett ägaransvar långsiktigt.

– Allt är till salu och ingenting är heligt. Man funderar på att stycka och dela upp för att skapa kortsiktiga vinster – det kommer att gå ut över de här företagen. Alla som ingår i Industrivärden-sfären: Volvo, Ericsson, Sandvik, Skanska, SCA, säger Sverker Martin-Löf.

Annons
X

Han kallar det för en ”utflaggning” av företagen och menar att utländska ägare inte tar samma ansvar som de svenska.

– Är det inte svenska långsiktiga ägare som avser att prioritera utvecklingen industriellt och bara vill ägna sig åt kapitalförvaltning, som institutioner gör, så tar man ju inte ett ägaransvar långsiktigt, säger han.

Martin-Löf ser tecken på uppstyckning och utförsäljning av flera storföretag eftersom han menar att ägarna inte har tålamod med långsiktigt utvecklingsarbete. På frågan om Martin-Löf har några belägg för sin spådom eller bara gissar svarar han:

Han är en person som tycker något, det får han göra, men vi kommenterar aldrig sådant.

– Det tror jag är det som kommer hända, det är där de stora pengarna finns, säger han.

Sverker Martin-Löf menar fortfarande att han inte gjort någonting fel på sina poster och blivit borttvingad från makten av de institutionella ägarna.

Från Industrivärden vill man inte kommentera Sverker Martin-Löfs kritik.

– Han är en person som tycker något, det får han göra, men vi kommenterar aldrig sådant, säger Sverker Sivall som är kommunikationschef på Industrivärden.

Inte heller Fredrik Lundberg, ny ordförande och storägare i Industrivärden, eller representanter för Handelsbanken vill kommentera uttalandena.

SCA-härvan rullades upp förra året efter SvD Näringslivs avslöjanden om dyra jaktresor, vidlyftig representation och användning av affärsflyget inom flera bolag inom sfären. Sverker Martin-Löf tvingades avgå som ordförande i Industrivärden, SCA och SSAB.

Annons

Sverker Martin-Löf var styrelseordförande för SCA fram till bolagets årsstämma våren 2015.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X