Annons
X
Annons
X

Sverigeskildring fick Orwellpris

Den brittiske journalisten Andrew Brown tilldelades på onsdagskvällen The Orwell Prize för sin bok Fishing in Utopia där han skildrar sina år i Sverige.

The Orwell Prize är Storbritanniens största pris för politiska skribenter. Priset, som är på 3000 pund, delades ut vid en ceremoni i London.

– Vi var alla helt enkelt hänförda av boken. Jag kan inte beskriva det på något annat sätt, säger Ferdinand Mount i juryn till The Guardian.

Andrew Brown, som är anställd på tidningen The Guardian, skriver i boken om sina barndomsår som diplomatson i Stockholm, och hur han flera år senare träffar sin svenska fru Anita och på 1970-talet bosätter sig i Nödinge norr om Göteborg.

Annons
X

Brown beskriver i boken, vars fullständiga titel lyder Fishing in Utopia – Sweden and the future that disappeared, hur han blir förälskad i Sverige, och inte minst i socialismen och fisket. Boken är både en självbiografisk skildring, och en analys över Sveriges sociala och politiska system. Han reflekterar över hur landet förlorar en del av sin idealism under omvandlingen till industrination – och hur utopin gled oss ur händerna.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X