Annons

Dick Harrison:Sverigeskämten fastnar i halsen

Vilka signaler vi vill sända till omvärlden om vår egen kultur?
Vilka signaler vi vill sända till omvärlden om vår egen kultur? Foto: Magnus Hjalmarson Neideman och Fredrik Sandberg/TT

Vilken Sverigebild är det vi erbjuder världen i de skämt om ”Sweden second” eller ”Last night in Sweden” som nu överflödar internet? Tyvärr är det schablonbilder och förutsägbara stereotyper om vår kultur som sänds ut till en värld som faktiskt nästan inte vet ett enda dugg om oss.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ska man skratta eller gråta åt de Trump-baserade lustigheter som cirkulerar på internet? Det är svårt att missa dem. Ni vet säkert vad jag syftar på – de allt fler ”America first – VALFRITT LAND second” som väller fram på nätet. En efter en presenterar lustigkurrar från all världens nationer sina hemländer och förklarar varför just de borde vara bäst i världen näst efter USA. Vem vet, när den här texten publiceras finns det kanske rentav en ”America First, Hell second” att avnjuta?

Efter detta har Trumps uttalande om vad som hände i Sverige i går kväll satt igång en lavin av nätskämt om ”Last night in Sweden”.

Annons
Annons
Annons