Annons
X
Annons
X

Sveriges tio dyraste sökord på Google

Att sälja sökord är en kassako för Google. Totalt omsätter den svenska marknaden över 4,5 miljarder kronor. Kolla in listan med de tio dyraste sökorden nedan.

Googles kontor i Sydkorea. Arkivbild.
Googles kontor i Sydkorea. Arkivbild. Foto: Kim Jin-a/AP

Det är sedan länge känt att företag betalar dyrt för att dyka upp i Googles sökfält när potentiella kunder söker på specifika ord och formuleringar. Men Google har hållit prislappen för enskilda ord hemlig – fram till nu.

Det är nyhetssajten Breakit som har publicerat en listan med de ord och ordkombinationer som är dyrast på Google Adwords. Bakom listan står sökoptimeringsbolaget Topdog tillsammans med analysföretaget Semrush. Listan grundar sig på resultat från sommaren 2016 och en databas med 11 miljoner ord och ordkombinationer.

Ordet som toppar listan är en skräll.

Annons
X

Det är nämligen ordkombinationen ”Begravningsbyrå Göteborg” som är dyrast med hela 465 kronor per klick. Totalt 8 av 99 söktermer är relaterade till begravningar. Christian Rudolf, grundare av Topdog, säger till Breakit att det är intressant att begravningsbranschen köper söktrafik för så stora belopp.

– Begravningar kan kosta upp mot 40 000–50 000 kronor. Samtidigt är det något som folk inte gillar att tänka på och bli påminda om. Det måste vara en ohyggligt svår bransch att skapa kundrelationer inom. Då kan det vara lättare att lägga mycket pengar på söktrafik, säger Christian Rudolf.

I övrigt dominerar ord med koppling till olika finansiella tjänster, såsom lån och fakturor.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sökmotormarknaden i Sverige omsatte över 4,5 miljarder kronor 2015, enligt mätinstitutet IRM, skriver Breakit. Google är den största aktören på marknaden.

  Annons
  Annons
  X

  Googles kontor i Sydkorea. Arkivbild.

  Foto: Kim Jin-a/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X