”Sveriges statyer kan bli lysande tv”

Författaren och folkbildaren  Alf Henrikson hade en idé om en serie tv-program, som Jan Scherman nu vill se förverkligad. Till vänster staty av Karl XII i Kungsträdgården i Stockholm.
Författaren och folkbildaren Alf Henrikson hade en idé om en serie tv-program, som Jan Scherman nu vill se förverkligad. Till vänster staty av Karl XII i Kungsträdgården i Stockholm. Foto: Patrik C Österberg/TT, Karin Törnblom/TT

Vilken tv-kanal vill och vågar göra en tv-serie om statyerna runt om i Sverige? Här finns en storartad chans till folkbildande public service, skriver Jan Scherman, före detta TV4-chef.

Under strecket
Publicerad
Alf Henrikson.

Alf Henrikson.

Foto: Hans T Dahlskog/TT
Annons

Det var sent på hösten 1990. Jag hade just börjat på TV4 och telefonväxeln kopplade fram ett samtal från Alf Henrikson, den flitige folkbildaren och författaren. Alf Henrikson hade en idé. Han ville göra en serie på många små korta tv-program där han skulle resa genom Sveriges avlånga land. Varje program skulle porträttera en staty. Dåtidens syn på personen som statyerats. Och nutidens. Alf Henrikson tog Baltzar von Platen som ett exempel. Det var han som fått äran för byggandet av Göta Kanal och omskrivits som Motalas grundare. Statyn reser sig på Stora torget. Ett äreminne av en man som verkade i tidigt 1800-tal. Statyn restes 1922, men ingen har ännu spottat på den för att arbetet med Göta Kanal genomfördes under närmast slavliknande förhållanden. Alf Henriksons programidé genomfördes aldrig. Betraktades av dem som bestämde som alltför mycket public service.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons