Annons

Tove Lifvendahl:Sveriges situation saknar motstycke

Ett flerfamiljshus i Linköping i juni. 25 personer skadades. Hundratals lägenheter har skadats. Sprängningen misstänks ha koppling till organiserad brottslighet.
Ett flerfamiljshus i Linköping i juni. 25 personer skadades. Hundratals lägenheter har skadats. Sprängningen misstänks ha koppling till organiserad brottslighet. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Allt fler råkar vara på fel plats, bo i fel trappuppgång, leva i fel område där pizzerian, livsmedelsbutiken eller skolan ligger.

Under strecket
Publicerad

I januari i fjol ankom en 20-årig utbytesstudent från Nederländerna till Uppsala. Han stämde träff med vänner på en pizzeria några timmar efter att han anlänt. Medan han satt där kom en man in och sköt. 20-åringen träffades. En sen kväll nu i september var en 23-årig kvinnlig student på väg hem genom Lund, och passerade en livsmedelsbutik då en explosion plötsligt ägde rum. Hon skadades i ansiktet och fick föras till sjukhus.

Den svårberäknade risken för att vara på fel plats vid fel tidpunkt torde öka om mängden skjutningar och sprängdåd ökar. En helg i Malmö, tre sprängdåd. Sverige är det land i Norden där flest personer skjuts till döds.

Annons
Annons
Annons