Sveriges politiker behöver bli yngre

Varje vecka lämnar en ung kommunpolitiker i Sverige sitt uppdrag. Av de få unga politiker runt om i Sverige som valdes in efter valet 2006 kommer fyra av tio i höst att ha hoppat av. De har ersatts med någon som är i snitt 19 år äldre. Om vi vill att våra politiker ska fortsätta ta bra beslut i en levande representativ demokrati är det dags att agera nu, skriver Hanna Hallin, ordförande i Sveriges ungdomsorganisationer.

Under strecket
Publicerad
Annons

Med mindre än ett år kvar till nästa riksdagsval är det dags att börja fundera på vilka vi vill ska företräda oss under fyra år. I dag är var femte invånare i Sverige mellan 18-30 år. Samtidigt är bara var femtonde politiker i samma ålder. I kommuner och i landsting såväl som i riksdagen är unga människor kraftigt underrepresenterade. Så har det sett ut i minst 25 år. Det har inte blivit bättre med tiden.

Samtidigt lämnar fyra av tio unga politiker sina uppdrag i kommunerna under mandatperioden. En långt större andel än i någon annan åldersgrupp. I valet 2006 valdes över 13 000 personer som representanter i kommuner runt om i Sverige. Drygt 6 000 var mellan 50-64 år. 717 av dem var mellan 18-30 år. Idag finns uppskattningsvis runt 500 unga politiker kvar, eftersom i snitt hoppar en av dem av varje vecka under hela året. De flesta lämnar politiken för att de flyttar från sin kommun men det förklarar ändå inte varför ingen annan åldersgrupp lämnar politiken lika ofta.

Annons
Annons
Annons