Sveriges onödigaste slag – ”ett litet hederskrig”

Slaget vid Orford Ness. Målning av Johan Tietrich Schoultz.
Slaget vid Orford Ness. Målning av Johan Tietrich Schoultz. Foto: Alamy

Konflikten kunde bara lösas genom strid. Men vad handlade konflikten om? Jo, britterna krävde att utländska fartyg skulle stryka flagg. Och den svenske befälhavaren vägrade ...

Under strecket
Publicerad
TT
Foto: TT
Gustaf Psilander.

Gustaf Psilander.

Annons

Fråga: 1704 utkämpades en mindre och storpolitiskt irrelevant, militär kraftmätning – sjöslaget vid Orford Ness. Britter och svenskar, som inte ens låg i krig med varandra, öppnade eld för att lösa en till synes olösbar konflikt om hur man skulle hala flaggor. Vad var detta för gräl?

Dick Harrison: Slaget vid Orford Ness framstår i efterhand som en av onödigaste och samtidigt mest symbolmättade av alla svenska drabbningar – ett litet ”hederskrig” som varit lätt att undvika om någon av sidorna prutat på den egna prestigen. Det handlade mycket riktigt om flagghalning. Brittiska Royal Navy krävde att mötande fartyg skulle hala vimpel eller sänka märssegel när de mötte brittiska örlogsfartyg, detta som en hedersbetygelse. Svenska flottan hade dock fått stränga order om att inte stryka segel eller flagg för någon, inte ens för engelsmännen. Ohörsamhet kunde resultera i dödsstraff. Om brittiska och svenska örlogsfartyg möttes, och om båda kaptenerna vägrade bryta mot sina instruktioner, kunde konflikten bara lösas genom strid.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons