Annons
John Linds olika skepnader.
John Linds olika skepnader. Foto: Ur John Linds samlingar på Blekinge läns museum.

Queerprimadonnan från Blekinge fick världsrykte

Glöm att den svenska dragshowen föddes med After Dark. Allt började 100 år tidigare i en vedbod i Karlskrona. Där tog ”damimitatören” John Lind sina första trevande teatersteg som sedan skulle leda honom till världsscenerna och ett umgänge med såväl Charlie Chaplin som Harry Houdini.

Uppdaterad
Publicerad

Han kallade sig damimitatör. I dag skulle vi säga dragshow-artist – en man som framträder i de mest avancerade galaklänningar och imiterar kvinnliga sångstjärnor. John Lind sjöng själv, måste ha fötts med den nättaste sopranstämma.

Tanken att hans mamma, mamsell Lydia Lindström, hade råd att låta honom ta sånglektioner framstår som orimlig. Hon var ensam vårdnadshavare till gossen som föddes den 17 januari 1877, fadern avfärdades helt kort som ”okänd” i kyrkoboken.

Kolorerat fotografi, John Lind.

Foto: Ur John Linds samlingar på Blekinge läns museum. Bild 1 av 7

Ett porträtt taget på John Lind i New York.

Foto: Ur John Linds samlingar på Blekinge läns museum. Bild 2 av 7

John Lind till höger. Möjligen är det hans hustru Stephanie som sitter till höger i richshawn. På fotots högra sida står skrivit "Johannisburg. aug. 31.", även om det står på fotots baksida att bilden är tagen i Cape Town, (Kapstaden). Men Sydafrika förefaller det i vart fall vara.

Foto: Ur John Linds samlingar på Blekinge läns museum. Bild 3 av 7

Sagt av John Lind, damimitatör. ”När exempelvis emancipationen kom och damerna började sträva efter likstäldhet med männen, då måste jag nartuligtvis följa med min tid och uppträdde i en jaktscen, iförd frack och chapeau claque med damklänning under.”

Foto: Ur John Linds samlingar på Blekinge läns museum. Bild 4 av 7

"Les petits Filous" John Lind och Paul Schneider-Dunker 1900.

Foto: Ur John Linds samlingar på Blekinge läns museum. Bild 5 av 7

Pajaskläder Jackan är sydd i ett guldlame tyg med 50 cm vida ärmar och knäppning mitt fram med tryckknappar . Dekorerad med blå garnbollar i sidorna , längs med ärmarna, mitt fram och i ryggen. Runt halsen ett 20 cm brett krås av tyll i fyra lager, garnerat med guld- band i kanten. Kråset har stora rostbruna fläckar mitt fram och på en del andra ställen. Insidan runt halsen är klädd med ett flanellliknande tyg. Guldtrådarna i tyget är bitvis mycket tunnslitet och plagget har fläckar och lagningar på en del ställen.  Tillhört Damimitatören John Lind.  Gåva 2012 av Jan Engelstedt, Karlskrona

Foto: Ur John Linds samlingar på Blekinge läns museum. Bild 6 av 7

Damimitatör John Lind.

Foto: Ur John Linds samlingar på Blekinge läns museum. Bild 7 av 7