Annons
X
Annons
X

Sveriges nya anhörigregler – strängast i hela EU

De svenska reglerna kring anhöriginvandring som väntas träda i kraft i maj blir de mest restriktiva i EU, enligt Sveriges Radios Ekot. Bara 10 procent av de syrier som fått uppehållstillstånd får den flyktingstatus som kommer att krävas för att återförenas med sina familjer.

(uppdaterad)
Svenskt flykting­mottagande
[object Object]
Det blir svårare för människor från Irak och Syrien att återförenas med sina anhöriga. Foto: John Alexander Sahlin/TT

**Det kommer att **bli ännu svårare för människor som kommit till Sverige på flykt att återförenas med sina anhöriga.

Från och med i maj gäller de nya regler för anhöriginvandring som den svenska regeringen beslutade om i höstas. Dessa regler blir de mest restriktiva i hela EU, enligt en genomgång som Sveriges Radios Ekot gjort.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Endast de som klassas som flyktingar enligt FN:s flyktingkonvention får rätt att återförenas med sina anhöriga, enligt Sveriges nya regler.

  Annons
  X

  Av de syrier som förra året fick uppehållstillstånd i Sverige var det bara tio procent som fick flyktingstatus. I Europa var snittet 80 procent, enligt Ekot. För irakier var motsvarande siffra i EU 90 procent och i Sverige 50.

  Nu har även andra EU-länder infört tuffare regler med långa väntetider och försörjningskrav. Enligt Ekot måste till exempel den som har fått uppehållstillstånd i Finland och vill återförenas med sin familj tjäna minst 25 000 kronor i månaden.

  – Vi ser en spiral nedåt där inget land vill framstå som mer generöst och därför skärper reglerna i avskräckande syfte, säger Anne Bathily, till Ekot.

  **Regeringens lagförslag **har kritiserats hårt av Röda korset som var en av de första att lämna in sitt remissvar. I en intervju med SvD säger generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström att det är det mest kritiska remissvaret organisationen lämnat till regeringen.

  – Det känns som ett ogenomtänkt hafsverk. Det finns inga konsekvensbeskrivningar, ingen evidens kring analysen och rena felaktigheter, till exempel vilket ansvar Sverige tar för asylsökande i relationen till andra länder, säger hon och tillägger:

  – Vi är verkligen djupt oroade över hela förslaget. Detta riskerar att bryta mot Sveriges folkrättsliga principer och får stora humanitära konsekvenser. Det handlar om liv och död.

  Även Amnesty är kritisk och avfärdar lagförslaget helt:

  ”Om de nu föreslagna åtgärderna blir lag kommer det att leda till ytterligare stort mänskligt lidande för människor som redan är drabbade av flyktingskap och som ofta har utsatts för
  våld och övergrepp-i hemlandet eller på flykten. Dessutom riskerar lagen att, i en förlängning, och i kombination med andra EU-gemensamma åtgärder, leda till att Sverige bryter mot sina flyktingrättsliga och folkrättsliga förpliktelser”, skriver de i sitt remissvar.

  Annons
  Annons
  X

  Det blir svårare för människor från Irak och Syrien att återförenas med sina anhöriga.

  Foto: John Alexander Sahlin/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X