Ny utställning hyllar kungen av retro

Foto: Gustavsbergs porslinsmuseum

Se exempel på verk från ny utställning – En gång såldes de många produkter Stig Lindberg (1916–1982) designat både billigt på Konsum och dyrt på NK:s textilkammare. I dag är han kungen av retro vars serviser är så populära att de åter tas i produktion och mönstren finns i nytryck. En utställning på Gustavsbergs porslinsmuseum hyllar en industriformgivare som skulle fyllt 100 i år.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Stig Lindberg vid sina fajanser i Gustavsbergs studio, tidigt 1940-tal.

Foto: Gustavsbergs porslinsmuseum

Stig Lindbergs servis ”Spisa Ribb” kom på marknaden 1955.

Foto: Stockholms auktionsverk

Stig Lindberg illustrerade Lennart Hellsings populära barnböcker, deras absurda stil i text och bild passade som hand i handske.

Foto: SvD

Stig Lindberg, skiss för ett textilmönster, en tidig version av mönstret "Pottery".

Foto: Gustavsbergs porslinsmuseum

Stig Lindberg blev stor i Japan redan under sin livstid och ritade bland annat omslagspapper för varuhuset Seibu i Tokyo. På museet visas flera av hans mönsterskisser.

Foto: Gustavsbergs porslinsmuseum

Stig Lindberg, ”Termic”, termosar i plast.

Foto: Gustavsbergs porslinsmuseum

Joakim Ojanen, ”Smokering”.

Foto: SvD
Annons

Om man nämner orden ”Berså” och ”Spisa Ribb” tänker folk som då och då brukar vända på koppar och tallrikar för att se av vilket märke det kan vara på en av Sveriges riktigt stora designikoner: Stig Lindberg. Hans serviser med just de mönstren så älskade att de finns i nyproduktion, nu även som pappersservetter och brickor.

Servisen ”Berså” med de gröna löven började produceras 1961 av Gustavsbergs porslinsfabriker. Dekoren ritades egentligen av Lindbergs assistent Krister Karlmark, men lanserades som brukligt under epoken i mästarens namn. ”Spisa Ribb” med smala bruna och svarta ränder lanserades till den stora Hälsingborgsutställningen 1955, eller ”H55” som den kallades. Det var en internationell utställning för arkitektur arrangerad av Svenska Slöjdföreningen, numera Föreningen Svensk Form, som gjorde stort genomslag och kom att betyda mycket för begreppet ”Swedish design”.

Annons
Annons
Annons