Annons
X
Annons
X

Sveriges mest otippade turistmål

Vad vill svenskarna helst besöka under semestern på hemmaplan? Söksajten Turistmål har lanserat en omröstning där över 3 500 svenskar har sagt sitt om de bästa besöksmålen – här är fem favoriter.

Otippat krigsmuseum

[object Object]
Global War Museum i Munkedal blev lite av en skräll i "Årets museum". Foto: Facebook.com/globalwarmuseum

**En liten skräll **på listan var att det privatägda Global War Museum i Munkedal plockade hem kategorin "Årets museum" och har placerat sig framför många betydligt mer kända museer. Museet drivs av Roland Jarl och ambitionen är att museet ska samla krigshistoria från hela världen från 1066 till 1966. Han är en samlare, och har också en bakgrund inom teatern.

– Vi fick in enormt mycket mejl om Roland Jarl och hans museum, det är väldigt roligt, säger Annika Dahlkvist, Turistmåls marknadsföringskoordinator till Besöksliv.

Förutom att driva museet hyr Global War Museum ut filmrekvisita till inspelningar.

Global War Museum i Munkedal blev lite av en skräll i "Årets museum".

Foto: Facebook.com/globalwarmuseum Bild 1 av 5

Kodiakbjörnen Taquka.

Foto: Ulf Palm/TT Bild 2 av 5

Drömvy i Hemavan.

Foto: Gorm Kallestad/TT Bild 3 av 5

Pippi lockar en storpublik varje år.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 4 av 5

Midnattssol i Abisko.

Foto: Peter Rosén/Svenska Turistföreningen/TT Bild 5 av 5

Kodiakbjörnen Taquka.

Foto: Ulf Palm/TT Bild 1 av 1

Del 1 av 4

Europas största rovdjurspark

Kodiakbjörnen Taquka. Foto: Ulf Palm/TT

Orsa Rovdjurspark i Grönklitt är Europas största rovdjurspark och och kammade hem översta pallplatsen i kategorin "Årets djurpark". Parken är känd för sina björnar och har som enda djurpark i världen blivit utvald till att ta hand om Kodiakbjörnar. Kodiakbjörnen är världens största landlevande rovdjur och kan bli tre gånger så stor som en skandinavisk brunbjörn och lever på Kodiak Island, Alaska. Snöleopard, lodjur och amur-sibirisk tiger är andra djur som lever i parken på en total yta av 350 000 kvadratmeter. Årligen lockas ungefär 100 000 besökare till parken som under 2016 firar 30-årsjubileum.

Annons
X
Annons
X

Drömvy i Hemavan.

Foto: Gorm Kallestad/TT Bild 1 av 1

Del 2 av 4

Drömvy i Hemavan. Foto: Gorm Kallestad/TT

Skidstjärnornas hemort

Hemavan Tärnaby i lappländska fjällvärlden, som marknadsför sig med hashtaggen #riktigafjäll, segrade i kategorin skidanläggningar. I Hemavan finns också området Kobåsen, som anses vara Sveriges bästa friåkningsområde. Många av Sveriges största skidstjärnor genom tiderna – Anja Pärson, Ingemar Stenmark, Stig Strand (som växte upp i husen bredvid varandra!) och Jens Byggmark – har fostrats i Tärnabys backar. Tillsammans har Tärnabys talanger totalt tagit 132 alpina världscupsegrar, vilket gör det till Sveriges genom tiderna mest framgångsrika alpina klubb.

Annons
X
Annons
X

Pippi lockar en storpublik varje år.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1

Del 3 av 4

Poppis träffa Pippi

Pippi lockar en storpublik varje år. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby är en av de mer givna kandidaterna och tog hem kategorin "Årets nöjen och nöjesfält". Parken har nästan en halv miljon besökare om året, cirka 30 procent av dem kommer från utlandet. Här kan man träffa alla karaktärer från sagodrottningens berättelser och nära parken ligger också Astrids barndomshem Näs. I motiveringen går att läsa: ”…har hög kundservice, bra engagemang och nöjda kunder. Och för att ni på ett positivt och drivande sätt sticker ut från mängden.” I sommar öppnar miljöerna från Bröderna Lejonhjärta, som varit stängda för ombyggnad.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Midnattssol i Abisko.

  Foto: Peter Rosén/Svenska Turistföreningen/TT Bild 1 av 1

  Del 4 av 4

  På jakt efter norrsken

  Midnattssol i Abisko. Foto: Peter Rosén/Svenska Turistföreningen/TT

  **Lappland gick starkt **och i kategorin "Årets naturupplevelser" var det Abisko Guesthouse som segrade. Hit söker sig många för att få en chans att uppleva norrsken – det finns få platser på vilka du kan uppleva himlafenomenet på samma sätt som i Abisko. Midnattssolen är också en speciell upplevelse. För den friluftsintresserade är Abisko ett mecka med ett stort utbud av aktiviteter som skoteråkning, jakt, fiske och snöbowling för att nämna några.

  Vill du läsa fler liknande artiklar? Följ SvD Perfect Guide på Facebook!

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X