X
Annons
X
Recension

Kristendomens historia i Sverige Sveriges kristna historia präglas av splittringar

När Christer Hedin hastar sig fram genom århundradena av kristendom blir splittringen, de många schismerna och nybildningarna, det bestående intrycket. Något som får John Sjögren att understryka att kristendomens framtid ligger i ekumeniken.

Foto: Marcio Nobrega/IBL
Läs mer om Bokhösten 2017

I sitt avskedstal i Johannesevangeliet ber Jesus till Fadern för ”dem som är hans”. ”Jag ber”, säger han, ”att de alla skall bli ett”. För varje kristen, som tar Jesu ord på allvar, bör den där bönen sitta som en tagg i hjärtat. För enhet är ju knappast vad som utmärker kristendomen idag. Man skulle rent av, om man vill vara aningen provokativ, kunna säga att det finns ett ord som bättre än något annat beskriver kristendomens historia: splittring.

För mig blir detta uppenbart när jag läser Christer Hedins nyutkomna "Kristendomens historia i Sverige". Det är en bok som, vilket titeln tydligt indikerar, är en genomgång av den kristna trons utveckling i Sverige. Efter reformationen, vars 500-årsminne som bekant uppmärksammas i år, kan man läsa den svenska kristna historien som en lång rad splittringar, en kyrka som successivt faller samman i en mängd olika inriktningar och samfund: kalvinister, pietister, baptister, pingstvänner, laestadianer. Listan kan göras väldigt mycket längre. Givetvis har alla dessa förgreningar och samfund varit övertygade om att just deras form av kristendom varit den sanna och rätta. Den enhet som Jesus bad om har söndrats. Eller, om man vill se det hela mer hoppfullt, ännu inte förverkligats.

Foto: Marcio Nobrega/IBL Bild 1 av 2

Ur Martin Luthers psaltare, 1513-15.

Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X