Annons

Sveriges klimatarbete tappar takten

Vägtrafiken är en av de största källorna till växthusgaser i Sverige. Nu ska regeringen utreda ett stoppdatum för försäljning av fossila bränslen. Arkivbild.
Vägtrafiken är en av de största källorna till växthusgaser i Sverige. Nu ska regeringen utreda ett stoppdatum för försäljning av fossila bränslen. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Trots att Sverige enligt många bedömare har goda förutsättningar att ställa om till ett fossilfritt samhälle har utvecklingen stannat av. Regeringen får bakläxa av klimatpolitiska rådet för sitt klimatarbete.

Under strecket
Jörn Spolander / TT
Publicerad

Sverige har jämförelsevis höga ambitioner när det gäller klimatarbetet. Senast 2045 ska nettoutsläppen av växthusgaser vara nere på noll och redan nästa år ska de vara 40 procent lägre än 1990. Men verkligheten stämmer för närvarande inte med planen.

– Preliminära siffror för förra året visar att utsläppen till och med ökade lite. Och de tre åren dessförinnan var minskningen bara en knapp procent per år. Det är klart oroväckande, säger Johannes Morfeldt som är klimatanalytiker vid Naturvårdsverket.

Annons
Annons
Annons