Annons

Sveriges Ingenjörer: Bra utbildning kostar

Ulrika Lindstrand.
Ulrika Lindstrand. Foto: Pressbild

Urholkningen av resurser av den högre utbildningen måste vändas. De ingenjörer som universitet och högskolor utbildar måste få den kunskap de behöver, skriver Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer.

Under strecket
Publicerad

I dagarna startar cirka 11 500 studenter en civilingenjörs- eller högskoleingenjörsutbildning. Dessa teknologer förväntar sig en utbildning som utrustar dem med kunskaper för att som ingenjörer skapa konkurrenskraft och hållbarhet i näringslivet, utveckling inom offentlig sektor eller bidra till lärande och forskning som doktorander inom teknik. Att de kommer få med sig allt de behöver för dessa viktiga uppgifter är dock ingen självklarhet.

Ingenjörsutbildningarna på universitet och högskolor leder till yrkesexamina. För att deras kvalitet och särart ska bibehållas, behöver de praktiska inslag. Laborationer och övningar kräver verktyg, instrument och laborationslokaler. Dessa inslag måste också ständigt uppgraderas i takt med att den snabba utvecklingen på det tekniska området fortskrider. För detta krävs resurser som idag inte är tillräckliga och dessutom ständigt minskas.

Annons
Annons
Annons