Annons
X
Annons
X

Sveriges hetaste teknikbolag korade

En truck med hög rörlighet, ett program som transkriberar spelad musik till läsbara noter och ett system för att öppna lås med mobilen. Det är bara några exempel på bärande idéer från de företag som återfinns på 33-listan, de båda tidningarna Affärsvärlden och Ny Tekniks lista över Sveriges hetaste teknikföretag.

[object Object]
Spelbolaget Mojang har utvecklat supersuccén Minecraft. Foto: MOJANG

Det är femte året i rad som tidningarna satt samman en liknande lista och på årets lista är hela 20 av bolagen nykomlingar. För att kunna komma med måste företaget ha en unik produkt, eller en tjänst som är uppbygd kring en tydlig innovation. Företagen ska också ha stor internationell potential och får inte vara äldre än sju år - det vill säga ska ha startats år 2005 eller senare.

En del idéer är väldigt nischade, som Stockholmsföretaget Doremir som har utvecklat ett program som kan omvandla spelad musik till läsbara noter. Andra bygger på en grundidé som funnits länge, men som aldrig blivit någon större framgång. Till exempel Lundabolaget Zaplox som börjat nå viss framgång med sinlösning för att öppna lås och hantera digitala nycklar direkt i mobilen.

Det yngsta bolaget på listan är Linköpingsbolaget Graphensic i Linköping, som blir först ut i Europa att starta tillverkning av det nya supermaterialet
grafen. Spelbolaget Mojang,
grundat av Markus Persson – utvecklaren bakom supersuccén Minecraft, tillhör också de yngre bolagen på listan.

Annons
X

Några av bolagen närmar sig sjuårsstrecket i rask takt, till exempel betalningsföretaget Accumulate och Rolling Optics, vars bild- och utskriftsteknik bland annat kan användas på förpackningar för att förhindra piratkopiering. Nära sjuårsstrecket är också trucktillverkaren Max Trucks, som tagit fram en liten truck med stor rörelseförmåga och videotjänsten Voddler som gått från att ha varit hajpad som ett kommande Spotify för film till närmast bortglömd dussinaktör på en marknad med allt tuffare konkurrens – och nu vara på väg tillbaka med bland annat ett avtal om att finnas förinstallerad på Nokias nya Lumia-telefoner.

– I år har konkurrensen varit hårdare än någonsin. Runt om i Sverige sjuder det av nya, spännande idéer. Intresset för listan i år har varit stort och vi har slagit alla rekord mot tidigare år. Långt över 250 nomineringar kom in och variationen är stor från it-bolag till bolag inom bio- och medicinteknik, säger Marie Alpman, reporter och medarrangör av 33-listan från Ny Teknik.

En del av bolagen torde vara okända för de allra flesta, medan andra fått mycket uppmärksamhet i media redan. SvD Näringsliv skrev exempelvis om
Organoclick redan 2008. Andra uppmärksammade bolag är Izettle vars system för att ta emot kortbetalningar på Iphone och Ipad håller på att lanseras i flera europeiska länder och Wrapp som befinner sig i en liknande lanseringsfas med sin lösning för mobila presentkort. De båda företagen delar för övrigt inte bara en plats på 33-listan, de delar även kontorsutrymme i centrala Stockholm.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Spelbolaget Mojang har utvecklat supersuccén Minecraft.

  Foto: MOJANG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X