Annons
X
Annons
X
Ledare
Krönika

Johanne Hildebrandt: Sveriges handel med en medeltida diktatur

Foto: TT

**Det är besynnerligt **att regeringen funderar på att förlänga sitt militära samarbete med Saudiarabien. Visserligen finns det många andra länder som blundar för brotten mot mänskligheten i de lukrativa saudiska kontraktens namn, men att en humanistisk stormakt med feministisk utrikespolitik gör affärer med en religiös medeltida diktatur är motsägelsefullt.

IS brutala avrättningar sprids på nätet men Saudi avrättade 87 personer förra året, ofta lika brutalt med offentliga halshuggningar samt korsfästning som börjar bli vanligt. Landets utrikesminister må ha demonstrerat med världens ledare för yttrandefrihet i Paris efter Charles Hedbo, men i Saudi finns ingen sådan och en bloggare har dömts till 1 000 spöstraff för att ha förolämpat islam.

Privatpersoner i landet var länge de främsta finansiärerna till sunnitiska terroristgrupper över hela världen, utan att kungahuset ingrep. Först efter hårda påtryckningar förbjöds sponsring av terrorgrupper och stridandet.

Annons
X

Missionerandet av wahhabismen, Saudis extrema tolkning av islam som även IS bekänner sig till, fortgår dock över hela världen, med moskébyggen, friskolor och andra plattformar.

”Jag ser ingen större skillnad på IS och Saudi, förutom att de sistnämnda har mer pengar, och kan därmed vara mer subtila”, säger Per Jönsson, redaktör på UI och expert.

Så varför vill Sverige sälja vapen till Saudi?

**Mer hederligt, men **inte lika inkomstbringande för staten, vore att sända vapen till kurderna som strider mot IS, en av världens mest brutalaste terrororganisationer och saudiernas ideologiska vänner.

Kurderna förtjänar sannerligen både erkännande och respekt från det internationella samfundet för sin kamp, men deras styrkor är underfinansierade och saknar tunga vapen. Trots detta har peshmerga visat sig vara de enda som kunnat ta striden mot IS.

Utrikesminister Margot Wallström tillkännagav på Folk och Försvar i Sälen att Sverige ska ge militärt bistånd, enligt uppgift ett 20-tal militära rådgivare, men som vanligt är det sent och för lite.

Tyskland, som redan har militära mentorer på plats, har även bistått kurderna med bland annat 8 000 automatvapen, 40 maskingevär, 10 000 handgranater, bepansrade fordon och lastbilar. Det vore märkligt om inte även Sverige, med sina nära band till kurderna, kunde sända vapen, material och gärna flygunderstöd till dem som behöver det bäst.

**Visst finns det **juridiska aspekter med svensk vapenexport till krigförande land, men ISP, kontrollmyndigheten för vapenexport, gav ju 2010 klartecken till en vapenfabrik i Saudi trots att landet då låg i krig med Jemen så uppenbart finns det svängrum i lagtolkningarna.

Att på alla sätt stötta peshmerga i striden mot IS borde dessutom vara en självklarhet, både för att förhindra folkmord och bestialiska brott mot mänskligheten, men också för att stoppa bildandet av ännu en religiös diktatur. Därför borde kurdernas – och inte saudiernas – sak vara vår.
 

Annons
Annons
X
Foto: TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X