Annons

Trögt att uträtta stordåd under två år i FN:s finrum

Sveriges utrikesminister Margot Wallström tillsammans med svenska FN-ambassadören Olof Skoog.
Sveriges utrikesminister Margot Wallström tillsammans med svenska FN-ambassadören Olof Skoog. Foto: Mary Altaffer/AP

Hot om kärnvapenkrig, ️ kemvapenattacker, folkmord och svältkatastrof i Jemen har präglat Sveriges tvååriga mandat i FN:s säkerhetsråd. Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog som snart avslutar sitt uppdrag ser tillbaka på vad han kallar en helt avgörande tid i historien.

Under strecket
Publicerad

Säkerhetsrådets ambassadörer på besök i svenska Backåkra i april 2018 för att diskutera Syrien. Backåkra var FN:s tidigare generalsekreterare Dag Hammarskjölds gård.

Foto: Johan Nilsson/TTBild 1 av 5

Rysslands FN-ambassadör Vassily Nebenzia i samtal med Sveriges Olof Skoog i säkerhetsrådets lokal i FN-högkvarteret på östra Manhattan.

Foto: Craig Ruttle/APBild 2 av 5

Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog vid kontoret på Manhattan i New Yoirk.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 3 av 5

Olof Skoog.

Foto: John Alexander Sahlin/TTBild 4 av 5

Säkerhetsrådet i session i New York.

Foto: Mary Altaffer/APBild 5 av 5

NEW YORK Det är sen fredagseftermiddag i skyskrapan på Manhattan där Sveriges representation arbetar och snart ska Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog på julfest. Dagen innan antog säkerhetsrådet en resolution som förlänger det humanitära stödet till Syrien ytterligare ett år, en förhandling som Sverige ledde ihop med Kuwait och som väntas hålla miljoner människor vid liv. Samma dag lämnade parterna i krigets Jemen förhandlingarna i Sverige med flera överenskommelser och ett historiskt handslag.

– Uppgörelsen var fantastiskt skön. Nu finns det hopp, säger Olof Skoog. Han ser piggare ut än vad han förmodligen känner sig efter två år som svensk ordförande i FN:s säkerhetsråd, kanske uppiggad av framgången i en roll som annars ofta präglas av motgång.

Annons
Annons
Annons