Annons
X
Annons
X
(uppdaterad)

Sveriges asylbesked en internationell toppnyhet

Inrikesminister Anders Ygemans (S) uppgifter om att Sverige kommer att avvisa uppemot 80 000 asylsökande – med specialchartrade plan – har blivit en internationell toppnyhet.

Bild 1 av 1

Bild 1 av 7

Arabiska Al Jazeera har toppat sin sajt med den svenska nyheten hela torsdagsförmiddagen. Under bilden på flyktingar under filtar, utanför Migrationsverket i Malmö, står att ”tiotusentals har fått sina asylansökningar nekade när europeiska länder tar till åtgärder för att begränsa flyktingströmmen”.

Al Jazeeras läsare får också veta att Sverige är ett av de europeiska länder som har tagit emot flest flyktingar – 160 000 under 2015 – sett till folkmängd, samt att antalet har sjunkit drastiskt sedan ID-kontrollerna infördes.

Även The Guardian toppar med svenska beskedet:

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 2 av 7

Brittiska The Guardian lyfter nyheten att avvisningen kan ske med specialchartrade plan. Om alla förra årets asylansökningar avgörs på ett år kan det här beskedet innebära 200 avvisningar om dagen.

Jag tror att det i vart fall rör sig om 60 000 personer, men det kan också bli upp till 80 000.

**Det var Dagens Industri **som på onsdagskvällen först berättade att regeringen har gett polisen och Migrationsverket i uppdrag att förbereda avvisning av upp till 80 000 personer.

"Jag tror att det i vart fall rör sig om 60 000 personer, men det kan också bli upp till 80 000", sa inrikesminister Anders Ygeman till tidningen.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 3 av 7

Uppdraget till de svenska myndigheterna är formulerat i regleringsbreven till polisen och Migrationsverket och dessutom förs samtal med de båda myndigheterna.

”Utvisningarna kommer att ske löpande efter att Migrationsverket och migrationsdomstolarna har prövat ärendena”, säger Ygeman till TT.

Amerikanska tidskriften Time lyfter det svenska nya beskedet under rubriken ”Sverige har för avsikt att deportera upp till 80 000 avvisade asylsökande” och berättar att det kom 163 000 asylsökande till Sverige förra året. De tar också, liksom flera andra internationella medier, upp knivdådet på ett HVB-hem där en 22-årig anställd dödades av en 15-årig pojke.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 4 av 7

Sky News världspublik får också veta att specialchartrade flygplan ska ”avlägsna tiotusentals människor från Sverige under en flerårsperiod”. I texten finns ett tv-reportage inbäddat med rubriken ”Sveriges migrantdilemma”. En Sky News-reporter besöker en skola i Rinkeby utanför Stockholm där det går barn som har flytt från Syrien och Irak. En lärare, som själv flytt från Syrien för 26 år sedan, talar om sin oro för läget i Sverige; att så många från samma länder har bosatt sig på samma plats och den bristande integration som det leder till.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 5 av 7

Franska Le Figaro lyfte också nyheten i topp och citerar Anders Ygeman (S) då han säger att ”en stor utmaning väntar oss”.

Vad utvisningarna kommer att kosta vet inte inrikesministern.

– De kommer att ske löpande efter att Migrationsverket och migrationsdomstolarna har prövat ärendena. Men jag har i dagsläget ingen uppfattning, säger han till TT.

Patrik Engström, chef för polisens nationella gränspolissektion, förklarar att polisen kommer att behöva mer resurser. Polismyndigheten har just lämnat en skrivelse till regeringen om extra resurser för flyktingströmmen till Sverige.

  • I dag jobbar omkring 1 000 poliser inom gränspolisen, de flesta jobbar med gränskontroll och verkställighet av utvisningar. Vi kommer nog att behöva fördubbla dessa, säger han.
Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 6 av 7

Danska Politiken har rubriken ”Sverige förbereder massutvisning av 80 000 avvisade asylsökande” och skriver att omkring 45 procent av de asylsökande kommer att utvisas.

De hänvisar till Ygemans uttalande om att det ska ordnas bra förutsättningar för att personer frivilligt ska lämna landet, men också att de ska kunna avvisas med tvång om det inte räcker.

Politiken skriver även att Ygeman medger att det finns en betydande risk för att stora grupper kommer att vilja gå under jorden som följd av detta.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 7 av 7

**Tyska Der Spiegel ** nämner också nyheten i topp på sajten. Detta i samband med en artikel om att Nederländernas regering har tagit initiativ till samtal med andra EU-länder, bland annat Sverige, om ett förslag som går ut på att flyktingar som kommer till de grekiska öarna ska skickas tillbaka till Turkiet med färja.

Enligt den nederländska planen ska EU, om Turkiet tar emot flyktingarna, i gengäld vara berett att ta emot mellan 150 000 och 200 000 flyktingar om året, enligt Samson.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte lär ha fört intensiva samtal med Tyskland, Sverige och Österrike om förslaget.

De första färjorna uppges sättas in i mars eller april.

Annons
Annons
X
Annons
X