X
Annons
X

Sveriges favorit-Kalle fyller 60 år.

På smörgås, till ägg eller i sås. Vi älskar vår rökta torskrom i form av kaviar. I år fyller det mest kända varumärket Kalles kaviar 60 år.

1/2

Carl Ameln pryder sedan 1954 Kalles Kaviar-tuben. Han var son till Abbas dåvarande VD, Christian Ameln.

2/2

Kalle själv, Carl Ameln, firar Kalles Kaviars 60-årsdag i Kungshamn 23 maj 2014.

Engelsmännen har sin marmite och vi har vår kaviar - båda är smaker som det är långt ifrån självklart att man tycker om. Och kanske kräver de en viss vana och tillvänjning. Få saker är i alla fall så förknippat med svensk mat som den lätt rökta torskrommen som vi har på mackor, ägg och i såser.

I år fyller Kalles kaviar 60 år och tuben ser nästan likadan ut idag som när den lanserades. Historien började med att en gårdfarihandlare sålde ett recept på mildrökt kaviar som består av saltad torskrom och olja, till företaget Abba för 1000 kr, vilket var ganska mycket pengar 1954.

**Kaviaren kom först ut i butik **i en omärkt tub och försäljningen gick oväntat bra. Men naturligtvis ville man att fler skulle upptäcka den och en annonsbyrå kontaktades. De kläckte idén om att trycka bilden av en pojke på tuben och döpa den till ett käckt pojknamn.

Annons
X

Direktören för Abba, Christian Ameln hade en blond son som hette Carl och det blev hans ansikte som hamnade på tuben. Så var Kalles kaviar född. 1955 såldes en miljon tuber med Kalles kaviar och 2005 åts runt 2 600 000 kilo kaviar i Sverige.

Carl Ameln som är pojken på tuben äter, enligt egen utsaga, fortfarande kaviar och var med i helgen då "Kalles" jublierade i Kungshamn där den fortfarande tillverkas. Under åren har den lanserats i extra mild variant, som randig och nu senast prickig med gräslök.

Läs även

Annons
X
Annons
X

Carl Ameln pryder sedan 1954 Kalles Kaviar-tuben. Han var son till Abbas dåvarande VD, Christian Ameln.

Bild 1 av 2

Kalle själv, Carl Ameln, firar Kalles Kaviars 60-årsdag i Kungshamn 23 maj 2014.

Bild 2 av 2
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X