Annons

Mauricio Rojas:Sveriges dubbla utanförskap

Socialdemokraternas mål är att Sverige ska ha lägst arbetslöshet inom EU år 2020. För att nå dit vill partiet bland annat satsa 6,2 miljarder på den så kallade 90-dagarsgarantin som innebär att alla arbetslösa ungdomar ska få jobb, praktik eller utbildning inom 90 dagar. Som en del av det vill partiet också skapa 32 000 traineejobb för unga inom vård och omsorg. LO har fått igenom två av sina hjärtefrågor i Socialdemokraternas valmanifest: Höjt tak i a-kassan och krav på heltid. Alliansens mål är att fem miljoner människor i Sverige ska ha ett jobb år 2020. Det ska uppnås bland annat genom att deras politik får fortsätta verka. De borgerliga partierna vill också satsa runt 500 miljoner årligen på att ytterligare sänka arbetsgivaravgifterna för personer under 23 år.
Socialdemokraternas mål är att Sverige ska ha lägst arbetslöshet inom EU år 2020. För att nå dit vill partiet bland annat satsa 6,2 miljarder på den så kallade 90-dagarsgarantin som innebär att alla arbetslösa ungdomar ska få jobb, praktik eller utbildning inom 90 dagar. Som en del av det vill partiet också skapa 32 000 traineejobb för unga inom vård och omsorg. LO har fått igenom två av sina hjärtefrågor i Socialdemokraternas valmanifest: Höjt tak i a-kassan och krav på heltid. Alliansens mål är att fem miljoner människor i Sverige ska ha ett jobb år 2020. Det ska uppnås bland annat genom att deras politik får fortsätta verka. De borgerliga partierna vill också satsa runt 500 miljoner årligen på att ytterligare sänka arbetsgivaravgifterna för personer under 23 år. Foto: BERTIL ERICSON/TT
Under strecket
Publicerad

Ett dubbelt utanförskap har vuxit fram i Sverige. SD:s framgångar bottnar i den negativa dialektiken som uppstår mellan dem som aldrig har blivit en del av samhällsgemenskapen och dem som känner sig utstötta ur den gemenskap som de hörde till. De är i grunden barn av samma längtan och ser ofta varandra som orsak till sina missöden.

Att bekämpa detta dubbla utanförskap är inte bara den blivande regeringens stora utmaning utan en brådskande angelägenhet för alla som inte vill se ett parti som SD växa ännu mer. Vi behöver inte en samlingsregering, utan ett land som samlar sig kring en gemensam ansträngning, som för att lyckas kommer att kräva en hel del av alla.

Annons
Annons
Annons