Annons

Ivar Arpi:Sveriges blödande hjärtan

Under strecket
Publicerad

Pierre Trudeau. Som även är pappa till Justin Trudeau som just valts till ny premiärminister i Kanada.

Foto: AP

Just watch me”. På frågan om hur långt han var beredd att gå som svar på våldet från separatiströrelsen Front de libération du Québec (FLQ) var Pierre Trudeau glasklar. Året var 1970 och Trudeau var Kanadas premiärminister. FLQ hade just kidnappat två statstjänstemän, varav den ena var Quebecs arbetsmarknadsminister Pierre Laporte. Men terrorn hade pågått längre än så. Mellan 1963 och 1970 detonerade de över 95 bomber. De angrep polisstationer, järnvägen, militären, Montreals stadshus och Montrealbörsen. Vid tidpunkten satt 23 FLQ-terrorister i fängelse. Så vad skulle Pierre Trudeau göra? Många ville att han skulle förhandla om ett utbyte. Och han var en frihetlig vänsterliberal som tydligt hade försvarat fri- och rättigheter under sin karriär. Detta var början på vad som kom att kallas Oktoberkrisen.

**I en intervju fick Pierre **Trudeau frågan om det inte fanns en avvägning mellan säkerhet och frihet. Han svarade att han tyckte att det var viktigare att skydda samhället från de som begår våld mot det. På följdfrågan om han inte offrade för mycket svarade han:
”Det finns många blödande hjärtan därute som bara inte gillar att se människor med hjälmar och vapen. Allt jag kan säga är: fortsätt blöda. Men det är viktigare att upprätthålla lag och ordning i det här samhället än att oroa sig för knäsvaga personer som inte gillar hur en soldathjälm ser ut”.

Annons
Annons

Pierre Trudeau. Som även är pappa till Justin Trudeau som just valts till ny premiärminister i Kanada.

Foto: AP

Motfrågan blev: Hur långt är du villig att gå?

”Just watch me”, blev alltså svaret.

Dagen efter intervjun infördes undantagstillstånd. Följande dag mördades Pierre Laporte av FLQ. Pierre Trudeau internerade nästan 500 av de farligaste FLQ-anhängarna med hjälp av undantagslagarna. Några månader senare hade de flesta av dem släppts, men 62 åtalades. Den våldsamma delen av separatiströrelsen krossades av Pierre Trudeaus handfasta beslut och FLQ förlorade sitt folkliga stöd.

**Vad har det med Sverige **att göra? Säpo har allt svårare att hinna med. I synnerhet med dagens okontrollerade migration. Krasst kan man säga att om inte ens den fenomenala franska underrättelsetjänsten klarar att avvärja ett terrorhot så har Säpo minst lika stora svårigheter. Tyvärr finns ingen snabb lösning – varken polisiärt, juridiskt eller förebyggande – på terroristhotet som jihadistmiljön i Sverige utgör.

Så om den dagen skulle komma hoppas jag att det finns någon som Pierre Trudeau i Sverige. Antalet knäsvaga personer med blödande hjärtan har tyvärr nått en kritisk nivå i vårt land.

Pierre Trudeau. Som även är pappa till Justin Trudeau som just valts till ny premiärminister i Kanada.
Pierre Trudeau. Som även är pappa till Justin Trudeau som just valts till ny premiärminister i Kanada. Foto: AP
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons