Annons
X
Annons
X

Sveriges blivande försvarsministervapenvägrade

Sten Tolgfors som blir Sveriges nya försvarsminister efter Odenberg vapenvägrade under militärtjänstgöringen. Det berättade han på dagens presskonferens med Fredrik Reinfeldt.

Av SvD

Sten Tolgfors, handelsministern, tar över efter den avgående försvarministern Odenberg. Det blir då andra gången han tar över efter en avgående minister då han utsågs till handelsminister efter Maria Borelius avhopp.

Det blir en försvarsminister med något pacifistisk inställning. På dagens presskonferens framkom att Sten Tolgfors av moraliska skäl vägrade bära vapen i unga år.

Han arbetade en tid på Röda korset i Örebro, där han sysslade med internationella frågor.

Annons
X

– Kraften i det ideella engagemanget formade hela min syn på världen, har han sagt i en intervju med DN.
Men under arbetet på Röda korset förändrades Tolgfors inställning till vapen radikalt. Det säger Sveriges blivande försvarsminister på dagens presskonferens.

– En dag kom det in kille på kontoret. Han visade mig ett stort antal bilder från Halabja, där Saddam Hussein hade gasat och sprängt ihjäl flera tusen civila kurder. Då såg jag att idealismen inte räckte, att det finns krafter i världen som är onda och som man inte passivt kan åse. Att se ondskans fulla kraft blev för mig livsförändrande.

SvD.se

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X