Annons
X
Annons
X

Sveriges billigaste bilar

E24 har undersökt vilka bilar som är billigast att äga. Just nu lönar det sig att köpa en bensindriven miljöbil.

Den billigaste småbilen att köpa till nypris på marknaden är Chevrolet Matiz för 85 000 kronor. Det är dessutom en miljöbil, vilket innebär att fram till sommaren ger staten tillbaka 10 000 kronor till ägaren efter sex månader.

Lånekostnaden är den största kostnaden vid köp av bil. Ett knep för att sänka räntan är att belåna bostaden istället för bilen. Det är dock viktigt att amortera av lånet i takt med att bilens värde sjunker.

Enligt experter som E24 talat med kommer förmodligen etanolpriset att sjunka nästa år, men just nu är diesel och bensin det billigaste alternativet.

Annons
X

Bilarna på marknaden med lägst bränslekostnad drar under 0,46 liter per mil under blandad körning. Bensindrivna bilar som drar under 0,46 liter per mil är: Toyoto Aygo, Suzuki Splash, Peugeot 107.

Dieseldrivna bilar med låg bränslekostnad är Opel Corsa och Seat Ibiza.

För att hålla nere försäkringskostnaden är det bra om det är lång garanti på bilen. De flesta märken erbjuder en garanti på två eller tre år. Hyundai I-10 erbjuder dock dessutom sex års ytterligare garanti exkluderat förslitningsskador.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Som E24 berättade för några veckor sedan skiljer det flera tusenlappar mellan olika försäkringar med ungefär samma villkor. Det lönar sig att höra sig för och jämföra olika försäkringsbolag. En del bolag har dessutom särskilda villkor och erbjudanden för vissa bilmärken.

  Skatten kan variera ganska mycket mellan olika bilar. För en del småbilar handlar det om en årskostnad på mellan 1 000 och 2 000 kronor, medan de billigaste, Toyota Aygo och Peugeot 107 kostar 500 kronor om året.

  Vid ett köp av småbil lönar det sig att ställa flera olika alternativ mot varandra. Vad som är det billigaste alternativet varierar mellan olika förare.

  Just nu lönar det sig att köpa en miljöbil. Det billigaste bränslet är bensin. Men för den som kör mycket kan det löna sig med diesel och nästa år kommer förmodligen etanolpriset att sjunka.

  Försäkringskostnadernaoch lånevillkoren är också viktiga att jämföra, det handlar om några tusenlappar per år, beroende på vilket alternativ man väljer.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X