Annons
X
Annons
X

Sveriges bidrag en global snackis

Loreen vinner! Sveriges bidrag till Eurovision song contest är sedan i torsdags en så global snackis att Twitter-mätningar förutspår en solklar svensk seger i kvällens final. För Loreen är favoritskapet bara positivt, menar erfarna artister.

Loreen framför Sveriges bidrag ”Euphoria”.
Loreen framför Sveriges bidrag ”Euphoria”. Foto: SCANPIX

TWITTEREUFORI

– Det är inget snack om saken. Sverige är den stora favoriten och en närmast självklar segrare i kvällens schlager-EM-final.

Det säger Magnus Sahlgren, forskningschef på Gavagai – ett företag avknoppat från Swedish institute of computer science i Kista – som är specialiserat på mätning av känsloströmningar på nätet.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I flera veckor har Loreen varit favorit på Twitter över hela Europa, en särställning som förstärktes ytterligare under semifinalen i torsdags. När Loreen stod på scenen i Baku slog mätinstrumenten i taket och Sverige blev det land på Europakartan som syntes i särklass tydligast – enligt Gavagai ett bevis på att inget annat tävlingsbidrag ens är i närheten av Loreens popularitet.

  Annons
  X

  – Sådana här mätningar kallar vi ”social media monitoring”. I det här fallet registrerar vi förekomsten av härlighetsuttryck i kombination med de olika ländernas artister. Det är inget snack om att Loreen är den som omnämns mest positivt på Twitter, konstaterar Magnus Sahlgren.

  Favoritskapet beror inte på att Sverige har en stor andel twittrare. Länder med färre twittrare viktas så att de blir lika betydelsefulla. Dessutom räknas bara tweets på engelska. Jonas Gardells ”Loreen äger tävlingen” under andra semifinalen sorteras alltså bort, medan Carl Bildts ”I’m with Loreen! Let’s go for winning in Baku!” räknas in i undersökningen.

  Bilden av Loreens unika popularitet bygger alltså på engelskspråkiga tweet i hela världen, till exempel ”Show your support for Loreen” från Spanien eller ”Obviously, she’s going to win”, från Italien.

  – När Loreen sjunger får vi helt unika utslag, som de övriga bidragen inte kan matcha. Andra länder syns bara som små pucklar i våra kurvor, förklarar Magnus Sahlgren.

  Efter klockan 22.00 ikväll inträffar med största sannolikhet nästa Twittereufori, då Loreen träder fram som nummer 17 i finalen.

  Men mycket kan fortfarande hända under finalkvällen och det handlar förstås också om nerver – klarar Loreen trycket av de enorma förväntningarna?

  Operastjärnan Malena Ernman, själv flitig twittrare, som tävlade i Moskva 2009 menar att favoritskapet bara är positivt.

  – Det svåraste är givetvis själva tävlingsögonblicket, men är man favorit behöver man inte erövra lika mycket.

  Baksidan av att vara i centrum är alla tuffa frågor. Själv blev Malena Ernman hotad under Eurovision song contest i Moskva när hon stod upp för bättre gayrättigheter i Ryssland.

  – Loreen är en stark svensk kvinna med starka åsikter så jag kan tänka mig att det tar av hennes krafter att spela med i det artiga Eurovisionsspelet i Baku. Men det faktum att hon uttalar sig kritiskt har hon stor glädje av sedan.

  Klart är att myndigheterna i Azerbajdzjan har retat upp sig på Loreen. Flera gånger den gångna veckan har den svenska sångerskan träffat människorättsaktivister, något som fick presidentens nära medarbetare att öppet kritisera Sveriges ambassadör tidigare i veckan. Formellt förbjuder reglerna för schlager-EM politiska yttringar i tävlingen.

  Det är förstås inte twittrare utan juryn och de miljontals tv-tittarna som till syvende och sist avgör hur bra Loreens låt Euphoria går hem. Men även i utländsk press lovordas den svenska stjärnan. Sveriges bidrag är den ”bästa typen av melodramatiskt nonsens”, och Loreens uppträdande bättre än skivan, skriver bland andra engelska The Guardian.

  Berlingske Tidende konstaterar med viss ironi att de svenska journalisterna på plats i Baku har slutat prata om huruvida Loreen tar hem tävlingen, utan bara om hur stort hon vinner.

  Tidningen noterar också trenden med mångkulturella rötter bland skandinaviska artister i år. Marockanska rötter för Sverige, iranska för Norge och sydafrikanska och irakiska för Danmark. Just mångkulturell bakgrund tror dock schlagerveteranen Sarah Dawn Finer spelar mindre roll för själva röstningen.

  – Det är ballt att Loreen inte är stereotypiskt svensk, vad det nu är, men det viktiga är musiken, och jag tror det kommer att gå bra. Det här är det bästa bidrag som vi har skickat på många år.

  Om du var i Baku, vad skulle du ge Loreen för råd?

  – Loreen har skinn på näsan och vet själv vad hon behöver. Hon tar det lugnt, mediterar och gör yoga. Kanske skulle jag säga: du är bäst, glöm inte det, oavsett hur det går.

  Så populär är hon på Twitter svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Loreen framför Sveriges bidrag ”Euphoria”.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X