X
Annons
X

Sveriges bästa krogar utses

Galasäsongen fortsätter och i dag delar White guide ut priser till Sveriges bästa krogar.  Följ SvD:s mat- och krogredaktör Joanna Drevinger direkt från prisutdelningen på Vinterträdgården på Grand hôtel.

Efter reklamen visas:
2 minuter WhiteGuide

15:35 Joanna Drevinger:
Hej och välkomna till Vinterträdgården på Grand hôtel i Stockholm. Här ska alldeles strax utmärkelser till Sveriges bästa krogar delas ut. För knappt två veckor sedan lanserade Michelinguiden sin nya Nordenguide. I dag ska det bli spännande att se om den svenska White guide uppmärksammar samma restauranger. Michelinguiden fick ju utså viss kritik för att inte ha besökt krogar utanför Stockholm, Göteborg och Malmö.

15:57 Joanna Drevinger:
White guide är alltså Sveriges främsta restaurangguide och täcker hela landet. Det är i år elva år sedan White guide kom ut första gången och den startades av bland andra SvD:s vinskribent Mikael Mölstad.

16:01 Joanna Drevinger:
Om Guide Michelin riktar sig mot en internationell publik så är de svenska restaurangbesökarna de som White guide framförallt vänder sig till.

Annons
X

16:03 Joanna Drevinger:
Två år i rad har Esperanto i Stockholm tagit hem det finaste priset, Årets bästa restaurang. De blev ju kvar med en stjärna i Michelinguiden så det ska bli intressant att se var de hamnar i år. Oaxen krog som ju öppnade 20113 seglade ju förra året direkt upp på en tredje plats på White guides lista över krogar som håller internationell mästarklass och av den franska röda guiden fick de i år sin andra stjärna.

16:05 Joanna Drevinger:
Nu dra galan igång. Titti Schultz, känd från radio, är konfrencier och SvD:s Mikael Mölstad är med på scen som guidengeneral.

16:05 Joanna Drevinger:
För att få internationella gäster är det, enligt de kockar och krögare som jag pratat med, Michelinguiden som gäller medan det i Sverige är White guide som drar folk. För det ska man inte glömma, även om det är listan över de så kallade mästarklasskrogarna som får mest uppmärksamhet och hyllas här på galan, så är det otroligt viktigt för mindre restauranger ute i landet att finnas med bland de 598 krogar som kvalat in, av 800 testade.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

    Anmäl dig här kundservice.svd.se

    16:06 Joanna Drevinger:
    Nu ska årets hållbara gastronomi delas ut.

    16:07 Joanna Drevinger:
    Nominerade är Dala Floda Värdshus, Vita Hjorten, Lilla Bjärs värdshus och PM och vänner.

    16:08 Joanna Drevinger:
    Lilla Bjärs Gårdskrog heter restaurangen som tar hem priset Årets hållbara gastronomi.

    16:09 Joanna Drevinger:
    Det är andra året i rad Lilla Bjärs gårdskrog på Visby får detta pris.

    16:09 Joanna Drevinger:
    White guide utgörs av drygt 50 testare som äter sig runt i landet är stommen i White guide. I år är det rekordmånga restauranger som kvalat in. Och av de 598 restaurangerna runt om i landet är 87 helt nya krogar. Det visar på en fortsatt bra tillväxt i Krogsverige.

    16:12 Joanna Drevinger:
    Nu ska priset till Årets vinupplevelse delas ut. De nominerade är Fäviken Magasinet, i Östersund, Upper house i Göteborg, Koka i Göteborg och Operakällaren i Stockholm.

    16:13 Joanna Drevinger:
    Vinnare är Operakällaren i Stockholm. Operakällaren drivs av Stefano Catanacci och har en stjärna i Michelinguiden.

    16:15 Joanna Drevinger:
    Här går det undan. Nu är det dags för Årets ölupplevelse. Rex bar och vin Umeå, Spritmuseum Stockholm, Söder om Småland i Malmö och Thörnströms kök är nominerade.

    16:16 Joanna Drevinger:
    Thörnströms kök vinner!

    16:17 Joanna Drevinger:
    Läs min intervju med Håkan Thörnström och se honom laga en rätt på svensk bläckfisk. .

    16:17 Joanna Drevinger:
    http://www.svd.se/mat-och-vin/hakan-thornstrom-vantan-pa-stjarnan-en-belastning_4377913.svd?sidan=1

    16:18 Joanna Drevinger:
    Det är många upplevelser som prisas här. Nu dags för Årts kaffeupplevelse.

    16:18 Joanna Drevinger:
    Det är många upplevelser som prisas här. Nu dags för Årts kaffeupplevelse.

    16:19 Joanna Drevinger:
    Restaurang Frantzén i Stockholm, Fäviken Magasinet, Gastrologik i Stockholm, Upper house dining i Göteborg är nominerade. Vinner är Upper house dinging.

    16:21 Joanna Drevinger:
    Årets serviceuppelevelse handlar ju egentligen om var man får bäst service. Vilket när jag pratat med kockar och krögare blir allt viktigare.

    16:22 Joanna Drevinger:
    Ekstedt, Stockholm, Restuarang Frantzén Stockholm och Fäviken Magasin, Järpen samt Operakällaren i Stockholm är nominerade.

    16:23 Joanna Drevinger:
    Fäviken vinner. Magnus Nilsson kock på Fäviken är uppe på scenen. Han pratar ofta om helhetsupplevelse på krogen.

    16:25 Joanna Drevinger:
    Fäviken har listats i flera internationella medier som en av världens bästa restauranger. De tar bara 16 gäster per kväll. Magnus Nilsson har också startat ett charketuri som bland annat gör korven till den korvkiosk han sedan i år driver i Åre.

    16:27 Joanna Drevinger:
    Nu, efter lite pausmusik, dags för Årets värd en resa.

    16:31 Joanna Drevinger:
    Vinnare är Ambaince restaurang Tygelsjö i Skåne.

    16:31 Joanna Drevinger:
    Vinnare är Ambaince restaurang Tygelsjö i Skåne.

    16:31 Joanna Drevinger:
    Vinnare är Ambaince restaurang Tygelsjö i Skåne.

    16:32 Joanna Drevinger:
    Koka i Göteborg vinner priset Årets sjärnskott.

    16:33 Joanna Drevinger:
    Koka fick sin första stjärna i Michelinguiden för knappt två veckor sedan.

    16:36 Joanna Drevinger:
    Intressant är att Göteborg är så synligt både i Michelinguiden och här på White guide-gala. Björn Persson äger och driver Koka som ligger i samma lokal där Kock och vin som nu har stängt tidigare låg. De har haft öppet i knappt ett år.

    16:40 Joanna Drevinger:
    Det är inte så att Göteborg är på väg att gå om Stockholm i krogtäthet men det händer väldigt mycket där. Hoze, Koka Upper house, Thörnströms kök, Swedish taste, och SK mat och vänner är alla spännade krogar att besöka.

    16:42 Joanna Drevinger:
    Nu ska priset delas ut till Årets hjärtekrog. Priset delas ut av Edvard Bloom.

    16:44 Joanna Drevinger:
    Jazzköket tar hem pris för Årets hjärtekrog.

    Edvard Bloom på scen.

    16:45 Joanna Drevinger:
    Jazzköket i Östersund drivs av Fia Gulliksson som kan höras i P1:s matprogram Meny.

    16:47 Joanna Drevinger:
    Årets Rising star ska delas ut. Priset går till en ung lovade kock. Priset är bland annat att få jobba hos Massimo Bottura och Osteria Francescana i Italien.

    16:47 Joanna Drevinger:
    Vinnare är Lina Ahlin Olofsson som jobbar på Restaurang Frantzén i Stockholm.

    16:50 Joanna Drevinger:
    Massimo Botturas krog i Modena har tre stjärnor i Guide Michelin och fick ta emot White guides Global gastronomy award förra året.

    Magnus Nilsson på Fäviken Magasinet i Järpen, Östersund är årets mottagare av Global gastronomy award.

    16:51 Joanna Drevinger:
    Det är första gången en svensk får det priset.

    16:53 Joanna Drevinger:
    Nu börjar det närma sig finalen. Först en hyllning för långtida gastronomisk gärning.

    16:55 Joanna Drevinger:
    Vi rapporterar direkt från Vinterträdgården på Grand hôtel i Stockholm där White guide delar ut priser till Sveriges främsta krogar. Nu är det bara några priser kvar.

    16:56 Joanna Drevinger:
    Det är Per Bengtsson som driver PM & vänner i Växjö som får ta emot priset.

    17:00 Joanna Drevinger:
    Nu får Magnus Nilsson på Fäviken sitt pris. Fäviken ligger på plats 19 på den prestigefulla listan The world's 50 best restaurant. Listan toppas av Noma sedan flera år tillbaka. På tredej plats Osteria Francescana i Modena som jag nämnde tidigare,

    17:01 Jens:
    Järpen ligger 10 mil från Östersund. Ganska konstig definition av "i".

    17:01 Joanna Drevinger:
    Så sant. I bland går det lite fort. Utanför Östersund ska det vara.

    Magnus Nilsson på scen.

    17:03 Joanna Drevinger:
    Magnus Nilsson ställer upp en korvkiosk i Kungsträdgården klockan 18 idag där man kan köpa en tunnbrödrulle. Jag smakade korven igår och den var mycket god.

    17:06 Joanna Drevinger:
    Gastroligik i Stockholm tar hem det tunga priset Årets måltidsupplevelse. Gastroligik har en stjärna i Michelinguiden. Deras bakfiska Speceriet är en favorit.

    Jacob Holmström och Anton Bjuhr på Gastrlogik.

    17:08 Joanna Drevinger:
    Dags för Årets bästa restaurang. Det är det tyngsta priset och har två år i rad gått till sayan Isaksson och restaurang Esperanto i Stockholm. Ska bli spännande att se om det blir ett hat trick.

    17:09 Joanna Drevinger:
    Nominerade är Daniel Berlin, Skåne Tranås, Esperanto, Restaurang Frantzén, Fäviken, gastrologik, Uppe house dining och Oaxen krog.

    17:10 Joanna Drevinger:
    Storslam för Magnus Nilsson i kväll. Fäviken magasin är Årets bästa svenska restuarang.

    Här är Fäviken magasin i Järpen utanför Östersund i sommarskrud.

    17:12 Joanna Drevinger:
    Typsikt nog håller Fäviken stängt i fyra månader för utvecklingsarbete. De öppnar igen den första juli. Magnus Nilsson själv ska vara pappaledig ett tag.

    17:18 Joanna Drevinger:
    Nu är det hela över och Sveriges främsta krogar har korats. Här är hela listan.
    Internationell mästarklass 2015

    1. Fäviken Magasinet Järpen
    2. Daniel Berlin Krog Skåne Tranås
    3. Esperanto Stockholm
    4. RESTAURANT Frantzén Stockholm
    5. Oaxen Krog Stockholm
      Gastrologik Stockholm
    6. Gothia Towers Upper House Göteborg
    7. Mathias Dahlgren Matsalen Stockholm
      PM & Vänner Växjö
    8. Operakällaren Stockholm
    9. Koka Göteborg
    10. Hotel Borgholm Borgholm
      Vollmers Malmö
    11. Ekstedt Stockholm
      Mästarklass 2015
    12. Bhoga Göteborg
      Swedish Taste Göteborg
    13. Krakas Krog Katthammarsvik
      Linnea Art Restaurant Göteborg
    14. Hoze Göteborg
    15. Mathias Dahlgren - Matbaren Stockholm
    16. Sjömagasinet Göteborg
    17. Thörnströms Kök Göteborg
    18. Pubologi Stockholm
    19. Råkultur Stockholm
    20. Shibumi Stockholm
    21. B loom in the Park Malmö
    22. Nook Stockholm
    23. YOLO Stockholm
    24. 28+ Göteborg
    25. Lilla Ego Stockholm
    26. Gro Stockholm
      Volt Stockholm

    17:19 Joanna Drevinger:
    Tack och hej härifrån.

    Läs även

    Annons
    Annons
    X
    Annons
    X

    Edvard Bloom på scen.

    Bild 1 av 5

    Magnus Nilsson på Fäviken Magasinet i Järpen, Östersund är årets mottagare av Global gastronomy award.

    Bild 2 av 5

    Magnus Nilsson på scen.

    Bild 3 av 5

    Jacob Holmström och Anton Bjuhr på Gastrlogik.

    Bild 4 av 5

    Här är Fäviken magasin i Järpen utanför Östersund i sommarskrud.

    Bild 5 av 5
    Annons
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X