Annons

Sveriges bästa äldreboende – nu ska kostnaderna kapas

Finns det äldre som är nöjda med sitt boende och vården? Ja, åtminstone om man ska tro Socialstyrelsen. SvD besöker ett av landets bästa äldreboenden och hittar nöjda pensionärer. Men här finns också en kommunansvarig som ser pengarna rinna mellan fingrarna.

Under strecket
Publicerad

Sylvia Holmgren och Bertil Ahnfors, både boende på Vilhelms gård, lägger pussel tillsammans.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 11

De boende uppmanas att vara delaktiga i köksbestyren på Vilhelms gård. Bertil Ahnfors, 89, samtalar om soppkonsistens med kocken Daniel Forsberg.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 11

”Man hör mycket om matlådor som slängs fram, men sådant förekommer inte här. Det är lagad mat och duktiga kockar”, säger Christer Hoel, vars mamma Inga bor på Vilhelms gård.

Foto: Lars Pehrson Bild 3 av 11

Knivsta har en av de längsta väntetiderna i landet till särskilt boende, enligt Socialstyrelsens öppna jämförelser: 119 dagar fick äldre med biståndsbeslut vänta för en plats 2017. Just nu står 3-5 personer i kö. För Sylvia Holmgren tog det fyra månader. Maken Nisse, som skymtar på bröllopsfotot i bakgrunden, bor på demensavdelningen på våningen under.

Foto: Lars Pehrson Bild 4 av 11

Verksamhetschef Nicola Youngman serverar äppelkaka bakad av boendets egna kockar. Mona Jacobsson, som har sin pappa på demensavdelningen, häller upp kaffe till Sylvia Holmgren, Bertil Ahnfors och gode mannen Curt Leander (till vänster i bild).

Foto: Lars Pehrson Bild 5 av 11

”Oavsett om man är verksamhetschef, lokalvårdare eller undersköterska måste alla ständigt vara delaktiga i verksamheten. Jag brukar säga att det är som en blomma – alla i personalen är ett blomblad och individen vi har hand om är i mitten. Faller ett blomblad bort så haltar vi”, säger Nicola Youngman.

Foto: Lars Pehrson Bild 6 av 11

När Knivsta kommun måste dra in på kostnaderna är kockarna en av de utgifter man tittar på, berättar Göran Nilsson (M), ordförande i kommunens socialnämnd.

Foto: Lars Pehrson Bild 7 av 11

”Något jag tycker är otroligt viktigt är att man behandlar personer med respekt. Mamma sitter bara där, henne hade man kunnat ignorera, men det gör man inte. Man behandlar man alla med respekt”, säger Christer Hoel, vars mamma Inga bor på Vilhelms gård sedan fem år tillbaka.

Foto: Lars Pehrson Bild 8 av 11

De boende på Vilhelms gård uppmanas vara så aktiva som möjligt. Dessutom försöker man involvera de äldre i matlagningen.

Foto: Lars Pehrson Bild 9 av 11

Sylvia Holmgren tränar sina leder i det lilla gymmet på Vilhelms gårds bottenvåning.

Foto: Lars Pehrson Bild 10 av 11

I Socialstyrelsens öppna jämförelser är 2017 det bästa året hittills för Vilhelms gård sedan starten 2011.

Foto: Lars Pehrson Bild 11 av 11

Sylvia Holmgren och Bertil Ahnfors, både boende på Vilhelms gård, lägger pussel tillsammans.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
Sylvia Holmgren och Bertil Ahnfors, både boende på Vilhelms gård, lägger pussel tillsammans.
Sylvia Holmgren och Bertil Ahnfors, både boende på Vilhelms gård, lägger pussel tillsammans. Foto: Lars Pehrson

På fjärde våningen på Disponentgatan i Knivsta lägger Sylvia Holmgren, 88, och Bertil Ahnfors, 89, pussel. 280 bitar solgul alpstuga med gröna fönsterluckor framträder mot djupblå velourduk.

Annons
Annons
Annons