Annons

”Sveriges ansvar att erbjuda migranter vård”

Johannes Mosskin och Anders Björkman, Läkare i världen.
Johannes Mosskin och Anders Björkman, Läkare i världen. Foto: Läkare i världen, KI

Bästa möjliga hälsa är en mänsklig rättighet. Trots det saknar många människor i Sverige tillgång till sjukvård. EU-migranter utan sjukförsäkring får inte tillgång till vård som ­Sverige enligt internationella konventioner är skyldigt att erbjuda, skriver Johannes Mosskin och Anders Björkman, Läkare i världen.

Under strecket
Publicerad

December i Norrbotten: en kvinna tvingas föda sin dotter på parkeringsplatsen trots att släktingar försökt påkalla hjälp från vårdpersonal. Till slut får mamman och den nyfödda komma in, men krävs på över 40 000 kronor av landstinget. Stockholm, ­någon månad senare: en misshandlad kvinna förs med ambulans till Södersjukhuset och får akutvård för sina skador. Med sig hem får hon fakturor på flera tusen kronor. Södertälje i mitten av april: en tolvårig flicka har brutit armen. Sjukhuset kräver 1 700 kronor för att hon ska få vård och hennes mamma som saknar pengar vet inte vad hon ska göra. Subventionerad vård erbjuds först efter påtryck­ningar från Läkare i världen.

Listan på liknande historier är lång. I Sverige 2015 gäller inte rätten till bästa möjliga hälsa den som saknar pengar och har fel papper.

Annons
Annons
Annons