Annons
X
Annons
X

Sveriges ambassadör i Paris: ”Man chockas”

Sveriges ambassadör Veronika Wand-Danielsson följde på torsdagskvällen den stora tv-debatten mellan de franska presidentkandidaterna från ambassadörsresidenset, inte långt från Champs-Elysées, när hon fick meddelande om skottlossningen.

Skjutningen i Paris
Sveriges ambassadör Veronika Wand-Danielsson i Frankrike
Sveriges ambassadör Veronika Wand-Danielsson i Frankrike

Svenska ambassaden i Paris har personal som ”aktiveras” så fort någon snappar upp att en kris är på gång, och de ska då snabbt försöka få information om det finns svenska medborgare som behöver hjälp, och också rapportera till Stockholm om vad som händer.

– Det framkom snabbt att det inte handlade om en ensam, sinnesrubbad gärningsman, utan att det troligtvis var ett terrordåd. Men måltavlan var polisen, gendarmeriet, säkerhetsstyrkorna, alltså inte civila, som turister, säger Veronika Wand-Danielsson och fortsätter:

– Den största skräcken är att det ska ske som skedde i november 2015, att någon skjuter besinningslöst in i folkmassor som på (konserthuset) Bataclan. Men det här är förstås lika förskräckligt.

På torsdagskvällen när hon åkte hem såg hon fyra tungt beväpnade militärpoliser intill ett rödljus.

Annons
X

– Jag sade då till chauffören: ”Tänk att förr i världen brukade man bli rädd när man såg militär med vapen på gatan, men nu är de en trygghet”. Chauffören svarade att han blev glad när han såg dem, berättar Veronika Wand-Danielsson, som menar att den franska polisen gör ett fantastiskt jobb.

– Vi lever i ett läge här i Frankrike, men nu kanske också i Stockholm och på andra platser, där vi konstant hör om riskerna för nya attentat. Inrikesministern Bernard Cazeneuve har på senare tid varnat för att något kunde hända just inför valet, och häromdagen så greps två personer som misstänks ha planerat ett attentat.

– Man chockas när det händer, men på något sätt är man också förberedd, avslutar ambassadören.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons

  Sveriges ambassadör Veronika Wand-Danielsson i Frankrike

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X