Hela denna artikel är en annons

Sverigepremiär för helt nya Kia Sorento

Nya Kia Sorento har tagit ett rejält teknik- och designsprång.
Nya Kia Sorento har tagit ett rejält teknik- och designsprång. Foto: Simon Hamelius

Nu är det Sverigepremiär för Kias största SUV, den sjusitsiga familjefavoriten Kia Sorento med fyrhjulsdrift. Dieselversionen erbjuds först, men redan nu går det att förboka laddhybriden med leverans i början av 2021.

Gott om utrymme i baksätet.

Foto: Simon Hamelius

Rymlig bagage.

Foto: Simon Hamelius

Blind Spot View Monitor och autobroms vid vänstersväng är två säkerhetssystem som Kia Sorento är först med i Kia-familjen.

Foto: Simon Hamelius

Gott om utrymme i baksätet.

Foto: Simon Hamelius

I oktober var det äntligen dags för Sverigepremiär för den fjärde generationen av den populära familjesuven Kia Sorento. Först ut är dieselversionen – laddhybriden börjar levereras under första kvartalet av 2021.

Modellen har tagit ett rejält teknik- och designsprång, bland annat med ett mer massivt utseende, större utrymmen, uppkopplade tjänster samt de senaste förarassistanssystemen.

Tack vare den nya plattformen som bilen byggts på har Kia lyckats göra innerutrymmet mer rymligt och bekvämt. Till exempel har benutrymmet på andra sätesraden ökat med 93 millimeter jämfört med föregångaren  och på tredje raden har huvudutrymmet ökat med 13 millimeter.

Upptäck helt nya Kia SorentoExtern länk
Gott om utrymme i baksätet.
Gott om utrymme i baksätet. Foto: Simon Hamelius

Rymlig bagage.

Foto: Simon Hamelius

I Sverige säljs endast versionen med sju sittplatser. Med fem uppfällda säten rymmer bagageutrymmet upp till 821 liter i dieselversionen, och 809 liter i Sorento Plug-In Hybrid. Med båda sätesraderna i fällt läge ryms hela 2 011 liter (diesel), medan 187 liter ryms om alla baksäten är uppfällda.

Helt nya Kia Sorento får en hög tekniknivå i standardutrustningsnivå, bland annat dubbla digitala skärmar – 12,3 tums instrumentkluster och 10,25 tums pekskärm – med fokus på användarvänliga komfortfunktioner och hjälpande förarassistanssystem. Apple CarPlay och Android Auto är standardutrustning.

Dieselmotorn på 2,2 liter har 202 hästkrafter och ett maximalt vridmoment på 440 newtonmeter. I dieselutförande är dragvikt hela 2 500 kg.

Fyrhjulsdrivningen har ett terrängläge (Terrain Mode) som gör bilen mer kapabel i lera, snö och sand.

Rymlig bagage.
Rymlig bagage. Foto: Simon Hamelius

Sorento är Kias mest avancerade laddhybrid hittills och det är första gången som Kia  använder sig av ett oberoende kylningssystem för batteripaketet i en laddhybrid. Elmotorn drar nytta av en ny tvåstegs lamineringsprocess för att minska oljud och vibrationer.

Laddhybriden kombinerar en kraftfull turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett högkapacitetsbatteri på 13,8 kWh och en elmotor på 66,9 kW (91 hästkrafter).

Blind Spot View Monitor och autobroms vid vänstersväng är två säkerhetssystem som Kia Sorento är först med i Kia-familjen.

Foto: Simon Hamelius

Dragvikten är maximalt 1 500 kg för laddhybriden. Uppgifter om koldioxidutsläpp och elektrisk räckvidd är ännu inte fastställda.

Blind Spot View Monitor och autobroms vid vänstersväng är två  säkerhetssystem som Kia Sorento är först med i Kia-familjen.
Blind Spot View Monitor och autobroms vid vänstersväng är två säkerhetssystem som Kia Sorento är först med i Kia-familjen. Foto: Simon Hamelius

Listan över standardmonterade avancerade förarassistanssystem kan göras lång, bland annat ingår helljusassistent, trötthetsvarnare, aktivt filkörningssystem och mycket mer. Två funktioner som är Sorento är först med i Kia-familjen är Blind Spot View Monitor, (att man får upp dödavinkeln som en rörlig bild i displayen framför föraren) och autobroms även vid vänstersväng. Nya Kia Sorento är utrustad med sju krockkuddar, inklusive mittmonterad krockkudde mellan framstolarna.

I Sverige kommer nya Kia Sorento lanseras i tre utrustningsnivåer; Action, Advance och Advance Plus. I dieselutförande lanserades Kia Sorento i oktober. Priset är från 579 900 kr för Nya Sorento 1.6 T-GDi 265hk Plug-in Hybrid AUT AWD Action och redan nu tar Kia-återförsäljarna emot förhandsbokningar

Upptäck helt nya Kia SorentoExtern länk
Annons
Annons
Annons